Om die stijgende zorgkosten enigszins in de greep te houden, is de marktwerking in de zorg geïntroduceerd. Wat de effecten daarvan in macro-economische zin zijn, laat ik voor deze blog met liefde buiten beschouwing. Interessanter is het effect voor individuele zorgorganisaties.
Bedrijfsmatiger opereren
De marktwerking betekent dat zorgorganisaties in ieder geval veel bedrijfsmatiger moeten gaan opereren. Er komt meer nadruk op slimme inkoop van zorg, er moet harder onderhandeld worden met financiers als verzekeraars en gemeenten, er zijn aanzienlijk meer contractspartners en veel meer contracten. Als je dan toch bedrijfsmatiger moet gaan denken en handelen, hoort daar ook een volwassen aanpak van contractbeheer bij.
Decentralisatie
In de cure, maar zeker in de care, is het aantal contracten geëxplodeerd, met name na de decentralisatie in 2015 van jeugdzorg, Wmo, thuishulp en ouderenzorg. Waar zorgorganisaties eerder een contract of tien te administreren hadden, hebben ze nu soms wel honderd, vaak kortlopende, contracten te beheren. Het gaat daarbij om enorme bedragen en verantwoordelijkheden. Een zorgorganisatie van vandaag moet op elk moment inzicht hebben in wat er speelt, wat is afgesproken en wanneer contracten aflopen of aanpassing behoeven. Medewerkers moeten steeds toegang hebben tot actuele gegevens en informatie makkelijk met elkaar kunnen delen.
Relatiemanagement
Bij de marktwerking hoort ook dat je je als zorgorganisatie als een serieuze marktpartij gedraagt. Dat betekent dat je de volledige regie over relatie- en contractbeheer hebt. Je zorgt ervoor dat contracten altijd inzichtelijk zijn, dat afspraken nagekomen worden en dat alle betrokkenen in de organisatie weten wat ze wanneer moeten doen. Er is geen excuus om te laat in actie te komen of contracten te laten verlopen. Dat is ook niet nodig, want er zijn mooie contractbeheeroplossingen beschikbaar. Die bieden bovendien goede mogelijkheden om nu eens serieus werk te maken van relatiemanagement.
Professioneel contractbeheer
Zonder goede financiering is er geen zorg. En zonder een goed en efficiënt systeem voor contract- en relatiebeheer kan een zorgorganisatie niet op een professionele manier mee in de marktwerking. En dan zijn al die mooie zorgplannen ten dode opgeschreven. Stap één is om nu toch echt die Excelsheets, waarop nog steeds veel zorgorganisatie hun contracten bijhouden, definitief de deur uit te doen.
Jeroen Stutterheim is Senior Solution Consultant bij Winvision.