Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Groene kerst

Mijn zus heeft de laatste tijd vaak last van haar maag. Of zijn het nu haar darmen? Zij wijst ergens tussenin. Voor de begeleiders en mij is het dokteren. Wanneer krijg je pijn? Na het eten? Ga je elke dag naar de wc? Hoe is je ontlasting? We krijgen antwoorden, maar die zijn vaag en soms tegenstrijdig.
Mariet Ebbinge is blogger bij Zorg+Welzijn

De vorige keer vertelde Mariet dat haar zus een meester is in verbloemen >>

Dus besluiten we naar de huisarts te gaan die haar buik onderzoekt. Ze drukt een beetje hier en een beetje daar. Doet het pijn? Mijn zus zegt ja en dan weer nee. En dan opeens: au! Maar nog blijft het onduidelijk wat er precies aan de hand is.

Spannend

De huisarts schrijft een laxeermiddeltje voor. Voor mijn zus breken spannende tijden aan.  Ze vindt het maar niets dat ze soms plotseling naar het toilet moet. Maar na een tijdje lijkt het te helpen. Klaagt ze minder over pijntjes. We halen opgelucht adem. Totdat de pijn weer terugkomt.

Stilletjes blij

De huisarts verwijst door naar het ziekenhuis voor een echo. Het beeld is duidelijk: constipatie. Dus doorgaan met de zakjes en nu ook: aangepast eten. Geen zware kost, veel vezels, veel drinken en bewegen. Stilletjes ben ik blij, want wat ik al tijden probeer te veranderen, wordt nu voorgeschreven.

Toch weer pijn

Het duurt een tijdje voordat alles in gang gezet is en een begeleidster het wekelijkse menu samen met mijn zus heeft aangepast, maar als het nieuwe regime is ingezet, lijkt het toch beter te gaan. De klachten worden minder, de pijn blijft zelfs uit. Totdat er weer een moment komt dat een begeleidster aan de bel trekt. Zij heeft weer pijn.

Ziekte-inzicht

Zo tasten we verder in het duister. Mijn zus is een moeilijke patiënt omdat ze niet goed kan aangeven waanneer ze pijn heeft en waar. Zij heeft geen ziekte-inzicht en beseft niet dat zij door anders te eten, meer te drinken en meer te bewegen waarschijnlijk minder klachten krijgt. Heeft ze een pijntje dan is het alle hens aan dek. Maar is de pijn over dan zet ze haar tanden net zo makkelijk weer in een   groot stuk appeltaart met slagroom.

Zonder morren

Hoewel, dat is niet helemaal waar. Mijn zus eet nu volkoren brood en pasta en vers fruit met yoghurt zonder morren, vindt het zelfs lekker. En met de samenstelling van het menu, dat ze zelf samen met begeleiders bedenkt, geeft ze nu ook zelf aan groenten te willen.

Alles zelf maken

Alleen dat drinken en dat bewegen zijn nog een dingetje. Voor dat laatste heeft ze begeleiders nodig die met haar mee gaan wandelen. Die hebben of maken niet altijd tijd. Maar wij zijn op de goede weg. Als mijn zus met kerst bij ons is, hebben we besloten om niet uit eten te gaan, maar alles zelf te maken. Zo gezond mogelijk. Het wordt een groene kerst dit jaar.

Vorig artikelBlog: De aanhouder wint, maar niet bij het UWV
Volgend artikelBlog: Bouwen aan een toekomst zonder UWV
Mariët Ebbinge
De zus van journalist Mariët Ebbinge is een vrouw met een verstandelijke beperking; ze heeft het syndroon van Down. Mariët is haar mentor en nauw betrokken bij de zorg van haar zus. In haar blogs schrijf ze over haar ervaringen met haar zus en over alle veranderingen in de zorg waarmee haar zus te maken krijgt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.