Vorige keer blogde Jacqueline over klachten van ouders over het contact met sociaal professionals >>
In mijn vorige blog schreef ik al over het belang van aandacht voor ouders. Echte aandacht gaat over het aangaan van contact. Contact betekent verbinding. Het gaat niet over de verplichte gesprekken, of de contacten naar aanleiding van een probleem. Het gaat over de wezenlijke verbinding tussen personen. De verbinding tussen jou als professional en de ander als ouder van het kind waar jij mee werkt. Hoe kijk jij aan tegen dat contact? Weet jij waar je voor staat? Weet jij hoe je naar ouders wilt kijken?
Presentie en preventie
Belangrijk in het aangaan van het contact zijn presentie en preventie. Ben jij present, kortgezegd ben je beschikbaar voor de ander en sluit je aan bij de leefwereld van die ander? Of kunnen ouders je slecht bereiken en ga je vooral uit van je eigen oplossingen? Bouw je preventief aan de contacten met ouders? Spreek je ouders dus niet pas op het moment dat dingen niet goed lopen maar heb je ook daarvoor al het contact gelegd? Ben je vanaf de start geïnteresseerd in de ander? Hiermee zorg je voor een opening wanneer er iets lastigs moet worden besproken.
Het belang van jouw ontwikkeling
Contact is de basis van de samenwerking. Niet dat mooie plan, of gesprekslijstje. Wie jij bent en hoe je dat contact aangaat is cruciaal in die samenwerking met ouders. Durf jij naar jezelf te kijken? Wanneer een contact niet goed verloopt, kijk jij dan wat jouw rol daarin is? Reflecteren op jouw professionaliteit in het contact met ouders is wezenlijk voor jouw ontwikkeling als professional.
De sleutels tot contact
Onderstaande vier sleutels brengen de verbinding met de ouder tot stand. Met deze sleutels gaat de deur bij de ander open en kan er een samenwerking ontstaan waarin jouw vakdeskundigheid en de ervaringsdeskundigheid van de ouder samenwerken ten behoeve van een optimale ontwikkeling van het kind.
1. Ga het contact aan vanuit gelijkwaardigheid. Zie de ander als partner, zodat je samen tot een optimale uitkomst komt. Met jouw input aan vakdeskundigheid en de ervaringsdeskundigheid van de ouder maak je een compleet plaatje.
2. Geef kwetsbaarheid een plek in het contact. Heb oog voor de ouder die kwetsbaar is in zijn ouderschap, maar durf ook zelf als professional kwetsbaar te zijn.
3. Ga het contact aan vanuit wederzijds vertrouwen. Zorg dat jij te vertrouwen bent, maar geef ook vertrouwen aan de ouder.
4. Geef de ouder erkenning voor zijn moeiten, maar ook zeker voor de mogelijkheden.
Met deze vier sleutels aan je sleutelbos, kun je deuren in het contact met ouders kunnen openen. En dan kan een echte samenwerking tot stand komen waarvan ieder, en vooral het kind, zal profiteren.