Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog: Het verborgen leed van incontinentie

Jaarlijks komen ongeveer 64.000 mensen bij de huisarts omdat zij last hebben van urine-incontinentie. Toch is de verwachting dat het daadwerkelijke aantal nieuwe patiënten vele malen hoger ligt. Alsof de problemen nog niet vervelend genoeg zijn, durven mensen er vaak niet mee naar de huisarts te stappen. Met alle gevolgen van dien.
Vera-Hendriks-EPI.jpg

In de vorige gastblog gaf Loes van Weert haar visie op zelfsturing en zelfregie >>

In Nederland zijn er naar schatting meer dan 1.000.000 mensen die last hebben van ongewild urineverlies. Hoewel oudere mensen vaker last hebben van incontinentie, is het een misvatting dat het bij het ouder worden hoort. In veel gevallen is er een oplossing voor de problemen of kunnen de klachten sterk verminderd worden.

Schaamte en isolatie

Naast fysieke problemen kan incontinentie ook voor mentale klachten zorgen. Mensen schamen zich ervoor en praten er liever niet over, zelfs niet met hun eigen partner of familie. Sommigen durven zelfs het huis niet meer uit, of vermijden het ontvangen van bezoek, uit angst voor een mogelijk ‘ongelukje’. Eenzaamheid en depressiviteit kunnen hiervan het gevolg zijn.

Signaleren en bespreekbaar maken

Om erger te voorkomen, is het belangrijk om incontinentie op tijd te signaleren. Vaak vinden mensen het fijn als je ernaar vraagt omdat ze er zelf niet over durven te beginnen. Een open gesprek met de cliënt, waarin de problemen en de mogelijke oplossingen worden besproken, zorgt in veel gevallen voor opluchting.

De huisarts

De volgende stap is mensen doorverwijzen naar de huisarts. Deze kan de oorzaak van de problemen bepalen en kan het probleem mogelijk zelfs verhelpen door een behandeling, medicijngebruik of bekkenbodemoefeningen voor te schrijven. Daarnaast zijn er adequate hulpmiddelen die beschermen tegen urineverlies en door anderen niet kunnen worden opgemerkt.

Vera Hendriks is lid van het Abena Adviesteam en adviseert mensen met ongewild urineverlies

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ik heb er helemaal geen moeite meer mee dat ik incontinent ben geworden
    eerst was het druppelen , maar dat werd steeds erger , en toen ik mijn plas helemaal niet meer kon ophouden en zelfs ook helemaal niet meer voelde ben ik gewoon luiers gaan dragen
    het werd steeds moeilijker om het huis uit te gaan en om leuke dingen te gaan doen
    maar sinds ik luiers draag doe ik alles weer en ik merk ook dat ik het helemaal geen probleem vind om luiers te moeten dragen ik kan alles weer doen en ik blijf de hele dag droog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.