Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Hoeveel kun je vragen van ouders?

Ik volgde een interessante cursus in een jeugdzorgsetting over het waarborgen van de veiligheid van kinderen .Ik leerde er veel mooie en nuttige dingen. Vanuit mijn ouderschapsblik viel me echter wel iets op: we verwachten soms wel erg veel van ouders.

De vorige keer pleitte Jacqueline voor een pedagogisch opbouwwerker in elke gemeente >>

In zo’n groep van jeugdzorgprofessionals is soms wat weinig aandacht voor de moeilijkheden en  strijd van de ouders. Ouders moeten 24/7 emotioneel en fysiek beschikbaar zijn voor hun kind.  Maar voor hoeveel ouders , zeker in casussen in de hulpverlening, is dat ook echt haalbaar? Wat gebeurt er met ouders als ze echt wel weten dat ze tekortschieten naar hun kind en daar ook door de hulpverlening nog weer extra mee geconfronteerd worden. Bijvoorbeeld door vragen en opdrachten waar ze niet aan kunnen voldoen?

Altijd beschikbaar

In een casus die langskwam over een zeer jonge moeder  speelden allerlei zorgen. Maar hoe kan een jonge tiener het opbrengen om altijd beschikbaar te zijn voor haar kind, zowel fysiek als emotioneel? Kun je dat wel vragen van haar? Of die moeder die depressief is, maar wel vier kinderen heeft op te voeden.  Wat voor  haalbare eisen  kun je dan stellen?

Veiligheid voorop

Natuurlijk, de veiligheid en een goede ontwikkeling van kinderen staan voorop. Zij zijn zelf niet bij machte om hun leven vorm te geven.  Maar ook ouders kunnen in situaties zijn waarin ze dat niet goed kunnen. Dan kunnen vragen en opdrachten van de hulpverleners vaak een nog onmachtiger gevoel geven. Het lukt immers echt niet.

Geef erkenning

Maar ja, wat is wijsheid als hulpverlener? Je wil toch echt dat de situatie goed is voor de kinderen.  Het is toch zeker niet goed voor de kinderen wanneer ze geregeld niet naar school worden gebracht?  De eis stellen aan ouders dat de kinderen op tijd op school zijn, ligt voor de hand. Maar tegelijk moet dan goed gekeken worden op welke manier dit tot stand kan worden gebracht.  Denk niet te snel: ouders  moeten gewoon zelf op tijd opstaan. Voor sommige ouders is het beginnen van de dag een hele opgaaf. Geef erkenning voor die moeite en zoek samen naar mogelijkheden. Welke mensen uit het netwerk  kunnen de ouders bijvoorbeeld helpen om het voor elkaar te krijgen dat de kinderen op tijd op hun stoeltjes in de klas zitten?

Goed ouderschap

In deze situaties is het ontzettend belangrijk om niet te lang aan te modderen en zo misschien de ouders nog meer te overvragen.  Het netwerk kan hier een zeer belangrijke rol spelen. Zorg dat de ouder hulp durft te aanvaarden. Dat het besef er is dat ze het niet alleen hoeven doen. En zal de situatie ideaal worden? Nee, vaak niet. Zou je de kinderen een andere jeugd gunnen? Ja, vaak wel. Maar soms is het niet anders en is opgroeien bij je ouders de minst slechte optie. Want als kind wil je toch eigenlijk het liefst bij je papa en mama wonen. En als ouder wil je dat het goed gaat met je kind en soms is daar hulp bij nodig. Hulp accepteren wanneer het niet lukt is dan juist een teken van goed ouderschap!

Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.