Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Kan jij de WiFi installeren?

Je kent ze vast wel. Die mensen die zo verschrikkelijk onbereikbaar zijn. Jij hebt ze van alles te bieden, maar je weet ze niet te vinden en ze komen ook niet vanzelf op jou af. Zo zonde en heel vervelend.
EPI-Hans-Versteegh-door-Ebru-Aydin.png
Foto: Ebru Aydin

De vorige keer vroeg Hans zich af hoe sociaal werkers omgaan met de privacy van hun cliënten >>

Wat nu? Ga je misschien proberen ze digitaal te bereiken? Zou dat lukken? Om je een beeld te geven: Negentig procent van de Nederlanders heeft internet, maar dat geldt niet voor mensen in zorginstellingen. Veertig procent van de groep kwetsbaren heeft nog geen internet (en zestig procent dus wel). Vijfentwintig procent daarvan vindt internet moeilijk. Dertig procent van de kwetsbaren heeft moeite informatie te verwerken. Vijftig procent van hen heeft moeite met eigen regie. Er is dus een kans van slagen, mits (een grote MITS) een deel van je doelgroep begeleid gaat worden in het vergroten van hun digitale vaardigheden. Dit was de strekking van een mini conferentie die was georganiseerd door VWS en ECP:  ‘Digivaardig in de zorg’. De genoemde cijfers werden daar gepresenteerd.

Digitale kloof

De overheid krijgt oog voor de digitale kloof. Goed nieuws dus dat er nu eens met ‘het veld’ gesproken werd over digitale vaardigheden en het ontbreken daarvan bij een deel van de klanten van het sociaal domein. Maar wie gaat die mensen bij de hand nemen? Raad eens? Dat mag jij gaan doen!

Begeleiding aan de keukentafel

Heb jij er weleens bij stilgestaan dat de oplossing voor de digitale kloof misschien bij jou kan liggen? Jouw doelgroep denkt bij het noemen van het woord ‘app’ misschien nog aan ‘eb’ en vloed? Jij mag dus aan de bak om dat uit te leggen. Ben jij trouwens al in staat de WiFi van deze mensen te installeren, zodat ze wel gebruik kunnen gaan maken van digitale maatschappelijke diensten? Ben jij in staat aan de keukentafel begeleiding te geven tot ze het zelf kunnen?

Digitale zorgcoach

Het beeld dat opdoemde van werkers in de nabije toekomst zal voor sommige een schok zijn. Het gaat de kant op van een digitale zorgcoach. Het komt erop neer dat jij kennis moet hebben van alle digitale ontwikkelingen in jouw vakgebied en jezelf daar voortdurend moet scholen. Jij moet kunnen afwegen welke digitale dienst jouw cliënt het beste zou kunnen helpen. En jij moet in staat zijn de cliënt daarin te begeleiden.

Zelfstandig

En dan heb ik het niet alleen over zogenaamde kwetsbaren, maar ook zeker over de snel groter wordende groep die zelfstandig, dus zonder bemoeienis van een verpleegkundige of arts, de eigen medische gesteldheid meet met ‘gezondheids-apps’ en daar ook naar handelt. Kan jij ze zeggen of ze verstandig bezig zijn en hen goed advies geven over betrouwbare apps?

Actuele kennis

Check even bij jezelf hoe je er nu voor staat. Kan jij al voor jezelf bevestigen dat je de nodige digitale vaardigheden in huis hebt? En hoe zit het met je actuele kennis van dit wereldje? Is het wellicht een verstandige eerste stap om je persoonlijk opleidingsbudget hiervoor in te zetten? Overleg het eens met je leidinggevende. Misschien zie ik je binnenkort?

Vorig artikelBlog: Op de koffie bij Henk en Ingrid
Volgend artikelBlog: Leven na schuldsanering?
Hans Versteegh (1969) is social media trainer en business-coach voor sociaal werkers, die worstelen met de professionele inzet van online media. 'Social media hebben mijn professionele isolement doorbroken'. In zijn 25 jaar als sociaal werker ontdekte hij al de voordelen van social media toen niemand daar nog mee bezig was. Zoals kortere lijnen met bewoners, collega’s en ketenpartners, grotere zichtbaarheid en netwerkcontacten warmer houden. Uiteindelijk leidde dit tot zijn eigen bedrijf, Welzijn 3.0. Hij heeft inmiddels vele sociaal werkers getraind en gecoacht en is betrokken bij verschillende innoverende initiatieven en samenwerkingsverbanden in welzijn, sociaal wijkteams, online hulpverlening en hoger onderwijs. Zijn thema’s: social media, ondernemend werken, profileren, digitale kloof en innovatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.