In de vorige gastblog beschreef Eline van Wijngaarden waarom ze sommige cliënten nooit vergeet >>
Tijdens de Week van de Alfabetisering kun je in heel Nederland bijna duizend activiteiten bezoeken, van letterbingo tot taallunch. En door het hele land laten taalambassadeurs zien hoeveel het hen heeft opgeleverd om op latere leeftijd de stap te nemen om hun lees- en schrijfniveau te verhogen.
Aandacht voor laaggeletterden
We vragen steeds meer van onze burgers, dat ze zelf dingen regelen via internet en we bezuinigen steeds meer op persoonlijk contact. Wie niet goed kan lezen, schrijven, rekenen en niet digitaal vaardig is, kan met veel dingen niet meedoen en is steeds meer afhankelijk van anderen. Heel goed dus dat er steeds meer aandacht is voor het belang van een inclusieve samenleving en de noodzaak van basisvaardigheden zoals lezen en schrijven.
Het begint bij kinderen
Maar in deze week willen wij ook aandacht vragen voor de oorsprong van laaggeletterdheid. Want het komt niet uit de lucht vallen. Iedere laaggeletterde volwassene is ooit een kind geweest. Een kind dat weinig is gestimuleerd om te lezen. Een kind waarmee weinig gepraat is. Dat nooit heeft meegekregen dat lezen en schrijven ook leuk kan zijn.
Taalarme omgeving
Ook nu groeit er een generatie van deze kinderen op. Kinderen die opgroeien in een weinig stimulerende taalarme omgeving. Samen kunnen we voorkomen dat ook zij opgroeien met een taalprobleem. Zodat zij over dertig jaar niet die volwassenen zijn die moeite hebben met basisvaardigheden en niet goed mee kunnen doen in de samenleving.
Kinderen zijn enthousiast
Het leuke van kinderen is dat ze van nature heel nieuwsgierig zijn en heel graag willen leren. Met de VoorleesExpress bezoeken vrijwilligers gezinnen thuis waar kinderen een taalachterstand hebben of dreigen te ontwikkelen. We hebben de afgelopen twaalf jaar al 25.000 gezinnen bereikt. Die gezinnen zijn enorm divers. Maar één ding zien we terug in ieder gezin: kinderen zijn enthousiast, genieten van de aandacht en gaan steeds meer genieten van verhalen, taalspelletjes en boeken. Ook blijkt uit recent onderzoek naar de effectiviteit van de VoorleesExpress dat kinderen significant vooruit gaan, onder andere op tekstbegrip.
Stimuleren
In de Week van de Alfabetisering organiseren wij als landelijke VoorleesExpress geen grote openbare activiteiten, maar in deze tijd starten, op meer dan tweehonderd locaties, ongeveer tweeduizend vrijwilligers met een nieuw gezin. Ze gaan voor het eerst kennismaken met ouders en kinderen. Vanaf dan komen ze een half jaar lang iedere week langs en laten zien hoe leuk lezen en taal kunnen zijn. Samen zoeken ze naar manieren waarop ouders zelf de taal van hun kinderen kunnen stimuleren.
Spannend
Ook ik begeleid de komende maanden weer twee vrijwilligers en hun gezinnen. Ik ben de afgelopen tijd, samen met heel veel vrijwilligers en projectleiders, druk geweest met de voorbereiding. We hebben een training gevolgd, een bijeenkomsten voor vrijwilligers georganiseerd, matches gemaakt en afspraken met gezinnen gemaakt. Ik merk dat iedereen ernaar uitkijkt om te starten. En dat het spannend is. In welk gezin komen we terecht? Hoe zullen de kinderen zijn? Zal het klikken? Ik vind het erg leuk dat ik onderdeel ben van dat avontuur. En ik word blij van al die mensen die met zo veel passie zich committeren aan de VoorleesExpress en hun liefde voor taal en boeken zo graag delen. Doe jij ook mee?
Anne Heinsbroek is directeur en mede-oprichter VoorleesExpress.