Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Methusalem

Heeft u het gezien? Zomergasten met Andrea Maier? De jongste hoogleraar ‘veroudering’ tot nu toe. Met een top-baan en een top brein. Zij stelt dat ouder worden een ziekte is en licht dat toe door ouderdomskwalen op te noemen die stuk voor stuk, los van elkaar, een behandeling kennen. Bij elkaar opgeteld wordt het een ingewikkelder probleem, dat gedefinieerd kan worden als ‘ouder worden’.
EPI-Magteld-Beun.jpg

De vorige keer blogde Magteld over d eonverwachte dood van haar verstandelijk beperkte oom Thijs >>

Maar deze mevrouw houdt duidelijk van ingewikkelde problemen en zet zich daar met alle vrolijkheid, ze straalde ook bij de meest vreselijke onderwerpen, voor in.  Ouderdom tegengaan en daarbij de kwaliteit van leven verbeteren is haar levensdoel.

Gerontoloog

Het werd nog leuker toen ze biomedisch gerontoloog Aubrey de Gray liet zien in het Britse programma ‘Hard Talk’. Hij stelt dat er een kans is van 50 procent dat eerste mens die 1000 jaar oud wordt, nu reeds de middelbare leeftijd heeft. (Wiskundigen slaan hier niet stijl van achterover, er is dus nog steeds een kans van 50 procent dat hij zichzelf ongelijk geeft.)

Ouderdomssterfte

Het vertrouwen echter dat de wereld waarin wij leven zo maakbaar is als De Gray schetst, werd mij deze avond wel duidelijk. Er ligt ook een dijk van een bewijslast voor deze gedachte: onze levensverwachting is de laatste 150 jaar verdubbeld. Dat is een grotere winst dan de 5000 jaar daarvoor. Iedere week die wij leven, komt er gemiddeld twee dagen levensverwachting bij. Het terugdringen van de babysterfte heeft een mijlpaal aan onze gemiddelde leeftijd toegevoegd door een aantal relatief simpele ingrepen, met hygiëne als centrale thema. Waarom zou zoiets ook niet werken voor het terugdringen van ‘ouderdomssterfte’? Er zijn inmiddels muizen in het laboratorium bezig met ‘verjonging’. En onze genen komen 92 procent met hen overeen.

Verschrompeling

Maier zelf stelt haar wetenschappelijke doelen realistischer: gezond 130 worden (inclusief een leven waarin welbevinden tot 129 jaar centraal staat) is haar levenswerk. Met een dood die daarna snel volgt, zonder langzame verschrompeling en een lang lijden.

Ethische vragen

De ethische en sociale vragen over een leven zoals De Gray dat schetst of waar Maier zelf aan werkt, werden door de verder niet als heel kritische interviewer bestempelde presentator wel gesteld. Haar antwoord was te verwachten van een wetenschapper. Ze leek deze vraag te beleggen bij een andere wetenschappelijke discipline. Makers van auto’s zijn per slot van rekening ook niet verantwoordelijk voor de files.

Familieberaad

Tijdens het weekend van deze uitzending, vond in mijn familie familieberaad plaats. Kinderen (drie), kleinkinderen (twaalf plus aanhang) en tien achterkleinkinderen (‘still counting’) waren via allerlei communicatiekanalen met elkaar in overleg. Oma werd negentig. Ze is de laatste vertegenwoordiger van een generatie. Een mijlpaal zonder extra verdienste, maar wel een goede reden om bij stil te staan. Oma vind haar kwaliteit van leven prima (ondanks alle verliezen die ze heeft geleden, het CVA dat ze doormaakte en het gegeven dat haar lijf al jaren niet meer doet wat zij wil). De betekenis die zij aan haar leven geeft, heeft te maken met hetgeen haar (klein) kinderen hebben bereikt en meemaken, met ‘projecten’ waar ze haar tanden in zet en die ze aanpast aan haar mogelijkheden, met een ondernemersgeest waarin ze betekenisvol is voor zichzelf en voor anderen en met het vermogen te aanvaarden en ook dankbaar te zijn voor de hulp die ze ontvangt nu ze dat nodig heeft.

Levensdomeinen

De vraag die zich voordoet is of 1000 jaar leven deze betekenissen zou veranderen. Natuurlijk zou dit het geval zijn. En mochten we die kant opgaan, dan is onze tak van sport daar over na te denken. Sociaal werkers gaan tenslotte over alle levensdomeinen en zijn bezig met  de definitie van welbevinden die mensen zelf aan hun leven geven. 

Vorig artikelBlog: Eigen risico is een straf
Volgend artikelBlog: Hoe kom je als thuiscoach vertrouwd dichtbij?
Magteld Beun is maatschappelijk werker en sociaal gerontoloog. Zij is werkzaam bij de Beroepsvereniging van Professionals in het Sociaal Werk (BPSW). Zij is eigenaar van www.bijbeun.nl en bedenker en auteur van het boek ‘Ouderen en welzijn van nu’. Zij zet zich in om professionals te laten nadenken over ouder worden en oud zijn, om vooroordelen te beslechten en ouderen als doelgroep op de kaart te zetten bij hulpverleners in het sociale domein.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.