De vorige keer blogde Matthijs over ‘natuurlijk welzijn’ >>
Kijk eens om je heen. Ken jij ze ook, die jonge mensen die na een paar jaar werken helemaal opgebrand zijn? Die maar blijven jobhoppen. Niet om verder te komen, maar juist omdat ze zich nergens thuis voelen? Of ben je zelf zo’n millennial die op het punt staat om om te vallen? Wat is hier aan de hand?
Volwassenwording
Millennials zijn mensen die geboren zijn tussen 1980 en 2000. Opvallend: in deze leeftijdscategorie zit het grootste percentage burn-outs. De fase van volwassenwording lijkt bij deze generatie meer dan voorheen te bestaan uit eenzaamheid, angst en stress. Daar is een aantal oorzaken voor te bedenken. Zo hebben veel millennials van huis uit meegekregen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het geluk in hun leven. Maar als het misgaat, is het dus ook hun eigen schuld.
Verwachtingen
Ook lastig: deze generatie krijgt steeds later een vaste baan, een vaste relatie en kinderen. Maar millennials leven wél met het idee dat je al je levensdoelen voor je dertigste bereikt moet hebben. Om te zien hoe succesvol je bent, kijk je vooral naar anderen. Dat doe je op social media, doorgaans niet de meest betrouwbare plek voor een eerlijk beeld. Het gevolg? Je kunt nooit aan alle verwachtingen voldoen, hét recept voor een burn-out.
De toekomst
Ja, millennials zijn de toekomst, de aanstormende talenten van onze samenleving. Maar dit is ook een generatie waarbij het eerlijke gesprek nodig is. Een stukje coaching en begeleiding. Naar mijn mening is zorg en welzijn dé sector om deze groep te begeleiden in hun ontwikkeling, door vallen en opstaan.
Matthijs Terpstra is programmamanager Participatie en actief burgerschap bij Movisie.