Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Natuurlijk welzijn?

Nee, ik doe niet aan politiek. Maar bij de recente gemeenteraadsverkiezingen hebben ‘de groenen’ gewonnen. En dat moet ons als professionals in zorg en welzijn als muziek in de oren klinken. Deze verkiezingsuitslag geeft namelijk het signaal af dat steeds meer mensen waarde hechten aan duurzaamheid, goede luchtkwaliteit en behoud van natuur. Als je denkt dat dat een linkse hobby is, moet je zeker verder lezen.
Matthijs Terpstra van Movisie maakt zich hard voor 'natuurlijk welzijn'
Foto: Movisie

De vorige keer blogde Matthijs over het belang van aandacht voor laaggeletterdheid >>

Het afgelopen jaar is het me opgevallen hoeveel artikelen er in kranten en online media verschijnen over de positieve effecten van buiten zijn. Wandelen in de natuur zou stress verminderen, creativiteit vergroten, psychische problemen kunnen remmen. Sterker nog: er zijn wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat therapie, antidepressiva en wandelen in de natuur een even groot effect hebben bij het behandelen van een depressie.

Rondje lopen

Met dit gegeven in ons achterhoofd is het tijd om het roer om te gooien in ons kijken naar het verbeteren van welzijn. Natuurlijk kan je een goed gesprek voeren onder het licht van een tl-balk dat aan een systeemplafond hangt. Maar als we dan toch streven naar het vergroten van effectiviteit, moeten we dan niet gewoon naar buiten? Iedereen kent zelf het effect van een rondje lopen tijdens de lunchpauze. Waarom dan niet met onze cliënten aan de wandel?

Wandelcoach

Tussen mijn krantenknipsels kan ik, onderbouwd door verschillende onderzoeken, inmiddels verbanden leggen. ‘Tieners weinig verbonden met natuur’ en ‘Steeds meer jongeren hebben last van mentale problemen’ lijken dan oorzaak en gevolg te zijn. Hoewel we kritisch mogen zijn op de wildgroei van alles en iedereen die zich ‘wandelcoach’ noemt, begrijp ik de toenemende behoefte aan dit soort professionals steeds beter.

Natuurlijk

We trekken dus de conclusie dat de buitenlucht in een groene, natuurlijke omgeving ons gezonder maakt. Dan is het logisch dat beleidsmakers in zorg en welzijn integraler moeten gaan kijken, bijvoorbeeld richting stedenbouwkunde of milieu. En dat binnen het onderwijs meer nadruk op natuurbeleving wel eens een mooi langetermijneffect kan hebben. Natuurorganisaties kunnen een prachtige rol hebben in het faciliteren van mogelijkheden om met kwetsbare burgers naar buiten te gaan. Langzamerhand zal ‘natuurlijk welzijn’ een aanpak zijn die we van nature hanteren.

Matthijs Terpstra is programmamanager Participatie en actief burgerschap bij Movisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.