Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Op de koffie bij Henk en Ingrid

Wijkteams van Nederland. Maak kennis met Henk en Ingrid, de door u zo gehate ‘boze burgers’.

De vorige keer besprak Fawzi 10 ideeën voor bloggende wijkteams >>

Kanteling in het sociaal domein, eigen kracht of versterking van het sociale netwerk. Het zegt mijn 96-jarige buurman Henk geen ene flikker. Wellicht dat Ingrid het snapt als ik het haar in gewoon Hollands zou uitleggen, maar dat is uit den boze: ‘Politiek is voor Henk en die vindt het allemaal profiteurs.’

Liefde op het eerste gezicht

Henk en Ingrid zijn meer dan zestig jaar geleden getrouwd. Het was liefde op het eerste gezicht. Het echtpaar komt uit een arm gezin. Hard werken was het motto en voor gezelligheid was geen tijd. Het huwelijk was dan ook een welkome ontsnapping uit de miserie van thuis.

Die verdomde Indonesiërs

De eerste huwelijksjaren waren fantastisch. Helaas gooide de Tweede Wereldoorlog roet in het eten: Henk werd als dwangarbeider te werk gesteld in Duitsland. Vier lange oorlogsjaren zagen ze elkaar niet. Na terugkeer werd alles anders. Henk werd naar Indonesië gestuurd om te vechten tegen de Indonesische vrijheidsstrijders. Helaas heeft het allemaal niet mogen baten. Ons Indië ging verloren. Henk veranderde van een extraverte in een introverte vent. Het schijnt dat hij in Nederlands-Indië getuigen is geweest van standrechtelijke executies en groepsverkrachtingen.

Eén keer per jaar naar Oostenrijk  

Met veel pijn en moeite pakten Henk en Ingrid hun leven weer op. Hij vond een baan als postbode bij de PTT en zij zorgde voor de kinderen en ging twee keer per week poetsen bij de notaris in ons dorp. Na een paar jaar hard werken konden Henk en Ingrid zich een vouwwagen veroorloven. Eén keer per jaar gingen zij op vakantie naar Oostenrijk.

Een groot drama

Na de pensionering van Henk veranderde het rustige leven drastisch.  Zoon Jan kwam er na vijftien jaar huwelijk achter dat hij homo was en dat hij wilde breken met vrouw Truus. En als klap op de vuurpijl kreeg Henk een lichte hersenbloeding. Hierdoor konden zij niet meer op vakantie naar Oostenrijk. Op zoon Jan en zijn nieuwe vriend Hans wilde trotse Henk geen beroep doen: ‘Wie gaat er nou met twee homo’s op vakantie’. Kortom, de vouwwagen ging de deur uit en Henk en Ingrid waren veroordeeld tot hun huis.

Wachten op Sjannie

Door ouderdom kon Ingrid het huishouden niet meer doen. Poetshulp Sjannie van de Thuiszorg werd gestuurd om Ingrid te helpen. Meer dan vijftien jaar kwam Sjannie iedere dinsdagmorgen langs. Ingrid leefde helemaal op als Sjannie er was. In 2015 veranderde alles. Een Marokkaanse vrouw (met hoofddoek) van de gemeente kwam op  bezoek en vertelde aan de keukentafel dat ze gekort werden op hun huishoudelijke hulp. Sjannie werd vervangen door Fatima, die één keer per twee weken een uurtje door het huis komt zoeven. Voor een gezellige bakje koffie was geen tijd meer.  Volgens Ingrid moest Fatima op tijd naar huis om te bidden.

Donald snapt het

Als ik bij Henk en Ingrid op de koffie kom, staat de televisie altijd aan en zien ze de wereld aan zich voorbij trekken: Syrische vluchtelingen die alles gratis krijgen, mislukte kabinetsformaties en extremistische IS-strijders die de wereld willen veroveren. Het enige lichtpuntje is kleinzoon Donald. Hij snapt het en komt trouw iedere maandagavond op de koffie.

Wanneer bent u voor het laatst op de koffie geweest bij de ‘boze burgers’ in uw gemeente? Wat zijn jullie tips voor communicatie met ‘boze burgers’? Stuur een e-mail naar f.salih@kennis-express.nl of laat het me weten via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.