De vorige keer blogde Jacqueline over het belang van écht luisteren tijdens een gesprek >>
Al tijdens mijn SPH studie zo’n jaar of zeven geleden heb ik een artikel geschreven over deze droom. Dat ik er nu weer over schrijf, komt doordat dit mijn eerste blog van dit jaar is. Januari, een maand van terug-en vooruitkijken. Waarbij ik dacht waar ik heb ik nu afgelopen jaar over geschreven en wat verdient het om nog eens voor het voetlicht te worden gebracht.
Opvoedvragen
Aandacht voor de alledaagse opvoedvragen van ouders is al jaren een stokpaardje van me. Want ik ben ervan overtuigd dat wanneer je aandacht voor deze vragen hebt, er in heel wat gevallen kan worden voorkomen dat mensen in het zwaardere hulpverleningscircuit komen.
Preventie in het jeugddomein
Ik schreef in april de blog ‘Ontmoeting als preventie’. En in die blog verwijs ik naar een blog uit 2015 en daarin weer naar een artikel vanuit mijn studie uit 2011. En allemaal met dezelfde boodschap: het belang van preventie in het sociaal domein en dan met name in het jeugddomein.
Blijven prikken
Dit belang valt ook in vele beleidsstukken te lezen die in de jaren rond de transitie en transformatie geschreven zijn. De uitwerking in de praktijk lijkt echter weerbarstig. Ook in de in december verschenen overall-rapportage Sociaal Domein 2016 staat weer te lezen dat gemeenten nog niet goed toekomen aan deze inzet van preventie en de algemene voorzieningen. Dus daarom dit blog, alweer met dit onderwerp: ik blijf nog maar even prikken.
Onhaalbaar?
Is mijn droom dan onhaalbaar? Moet ik maar eens stoppen met het benoemen van het te weinig inzetten op (algemene) preventie? Ik geloof het toch niet. Er zijn plekken waar je dit wel ziet gebeuren. Vaak hangt dit dan erg aan de bevlogenheid van een specifieke professional, maar het kan dus wél!
Pedagogisch opbouwwerker
Micha de Winter noemde in zijn boek ‘Verbeter de wereld begin bij de opvoeding’ (2011) de functie van pedagogisch opbouwwerker. En dat zie ik ook in mijn droom. Een pedagogisch opbouwwerker in elke gemeente. Een persoon die vanuit laagdrempelige ontmoetingen de verbinding kan zijn . De verbinding tussen ouders onderling, de verbinding naar plekken waar ouders hun vraag neer kunnen leggen. Een persoon waarvan men weet dat je daar moet zijn als je iets rond opvoeden wil weten. Of gewoon even van je af wil praten. Die bevlogen professional dus die volgens mij cruciaal is om mijn gedroomde ontmoetingsplekken goed gestalte te kunnen geven.
Toekomstdroom
Inmiddels heb ik al aardig wat stukjes rond dit onderwerp geschreven. Ik hoop ooit een laatste te schrijven met als titel: Mijn droom is uitgekomen!