Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Social digi-pro

Twee jaar was ik toen het internet werd geboren. Inmiddels ben ik sociaal professional en natuurlijk gebruik ik de digitale snelweg. Maar termen als sociale digitalisering, online hulpverlening, family-apps en serious gaming als begeleidingsmethode bleven een ver van mijn bed show.
Movisie-Maaike-Kluft-EPI.jpg

In de vorige Movisieblog vroeg Hanneke Felten zich af waarom we mensen nog steeds indelen in twee groepen >>

Tot ik een paar maanden terug meeging op een bustour langs welzijnsorganisaties die mij de vele mooie mogelijkheden lieten zien van sociale technologie in zorg en hulpverlening. De welzijnsorganisaties lieten mij zien dat zij met digitale middelen veel beter kunnen inspelen op de behoeften van hun cliënten.

Serious gaming

Ik leerde hoe serious gaming (spellen met een leerdoel) jongeren helpt om nieuwe kennis en vaardigheden te leren. In een digitale spelomgeving experimenteren ze met ander gedrag terwijl de begeleider achter de schermen meteen ziet welke situatie de jongere veel stress geeft. Ik zag dat gamen jongeren en begeleiders helpt om echt vooruit te komen.

Virtual reality

En dan virtual reality: de 3D-film waarin jouw handelingen het verloop van de film beïnvloeden. Het laat jongeren nieuwe situaties ontdekken en gedrag uitproberen zonder dat ze in de echte wereld meteen in het diepe worden gegooid. Virtual reality geeft jongeren bijvoorbeeld de mogelijkheid om alvast rond te lopen op een nieuwe school. Of om de consequenties te ervaren als ze een misdaad begaan.

Buurthuis

En zo zag deze digibeet tijdens de bustour ineens tal van mogelijkheden voor het sociale domein. De mogelijkheid om met virtual reality een gewenste speeltuin alvast in de wijk te plaatsen en met dit toekomstplaatje een mooie subsidie binnen te halen. De mogelijkheid om mensen vooraf een kijkje te laten nemen in een buurthuis. De mogelijkheid voor mensen met schulden om met een serious game te ervaren wat de gevolgen zijn van een bepaald uitgavenpatroon. Het kan allemaal.

Online ondersteuningsmiddelen

Ik weet nu dat er al enorm veel apps, online platforms en digitale middelen zijn die door sociaal werkers worden benut. En ja, het vraagt om een kleine financiële investering, maar de baten zijn groot. Het betrekt mensen bij de samenleving en het maakt begeleiding toegankelijk, laagdrempelig en zelfs leuker. Ik weet nu ook dat sociale digitalisering gewoon een mooi woord is voor goede online ondersteuningsmiddelen.

Ik ben om, ik ben een social digi-pro. Hope to see you in the digi-world.

Maaike Kluft is adviseur bij Movisie op het gebied van sociale technologie in het sociaal domein.

Heb je interesse in de bustour ‘Sociale technologie safari’? Half juni 2017 wordt de bustour opnieuw georganiseerd. Meld je vrijblijvend aan via deze link als je hiervan op de hoogte wilt blijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.