Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Stijgende levensverwachting biedt stof tot nadenken

Het is te leuk om niet even bij stil te staan. Er zijn naar aanleiding van een rapport over de verkenning van onze volksgezondheid een aantal trends te benoemen die gaan over oud worden en oud zijn in Nederland. Het NRC schreef er een artikel over in de weekendbijlage. Ik neem jullie graag even mee in de highligts.
Magteld Beun is blogger bij Zorg+Welzijn

De vorige keer stelde Magteld dat het de dementerende zijn die de klappen moeten incasseren >>

  • De levensloop is de laatste 150 jaar verdubbeld naar rond de 83 jaar. Dat is een grotere winst in levensverwachting dan de vijfduizend jaar die daaraan vooraf gingen.
  • Sinds 1950 is onze levensverwachting met tien jaar toegenomen, waarvan de laatste 3,6 jaar na 2000.
  • Iedere week die wij leven worden er twee dagen aan onze gemiddelde levensverwachting toegevoegd.
  • Het meest optimistische scenario rekent ons voor dat in 2040 de gemiddelde levensverwachting 95 zal zijn. Een meer realistisch (behoudend) scenario gaat uit van 86 jaar.
  • Het aantal honderdplussers zal tot 2040 verviervoudigen (nu zijn het er 2600). In 2100 is de verwachting dat in ons land ruim 57.000 mensen 100+ zullen zijn.
  • De oudste mens is 122 jaar geworden, het idee is dat de eerste persoon die 135 gaat worden na 2000 geboren is.
  • Naast allerlei medisch-technische winst zijn het stoppen met roken en het behandelen van hart- en vaatziekten de belangrijkste oorzaken voor de gemiddelde groei van de levensverwachting.
  • Andere ‘tips’ voor een lang en gezond leven: eet voedsel, vooral planten. Eet niet te veel en geen ‘troep’. Natuurlijk is bewegen een belangrijke sleutel. En: begeef je onder de mensen.

Goed oud worden

Vooral dat laatste is erg belangrijk: ‘Ouderen met een klein sociaal netwerk hebben een hoger sterfterisico dan rokers, terwijl roken als een van de grootste risicofactoren voor ziekte en overlijden wordt beschouwd’ aldus Rudi Westendorp in ‘Oud worden zonder het te zijn’. Het van betekenis zijn, het hebben van een reden om op te staan, is een belangrijke sleutel bij goed oud worden. Niet alleen voor het ervaren van welzijn en welbevinden, maar ook in praktische zin: de ouderen die een doel hebben in hun leven lopen bijvoorbeeld meer en hebben meer kracht in hun lijf.

Andere cijfers

Er zijn natuurlijk een aantal andere cijfers te benoemen bij deze stijgende levensverwachting.

  • Ons huidige pensioenstelsel gaat uit van een formule waarmee de pensioenleeftijd wordt bepaald door 18,26 jaar in mindering te brengen op de gemiddelde levensverwachting. We mogen dus achttien jaar van ons pensioen genieten. Maar met de hierboven gepresenteerde verwachtingen zullen we dus in het meest ‘optimistische’ scenario gaan werken tot ons 77ste. Het meest behoudende scenario zet de pensioenklok op 68 jaar rond 2040. Voor de kinderen die vanaf 2000 geboren zijn zal dit rond de 72 jaar zijn.
  • Het aantal mensen met (meerdere) chronische ziekten neemt toe.
  • De ervaren gezondheid neemt evenredig toe met de vier jaren die onze levensverwachting tot 2040 gaat stijgen.
  • Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe: in 2060 is dit 45 procent. Het aantal echtscheidingen is het hoogst onder de 55-plussers. ‘Hoe langer mensen leven, hoe vaker ze op elkaar uitgekeken raken – zo simpel is het’. Aldus Ken Smith, directeur Center on Longevity Stanford University.
  • Het aantal mensen met dementie verdubbeld van 154.000 in 2015 tot 330.000 in 2040.

Stof tot nadenken

Belangrijkste echter om bij stil te staan is dat we geen idee hebben hoe we op een goede, leuke, betekenis volle manier zo oud gaan worden. We hebben dat in de wereldgeschiedenis namelijk niet eerder gedaan. Een aantal trends zijn al te voorspellen:

  • Ouders/ouderen in huis nemen wordt weer ‘gewoon’ (of: noodzakelijk).
  • Collega’s van zeventigplus worden ook gewoon.
  • Mensen zullen in hun leven meerdere arbeidscarrières kiezen (een leven lang leren moet anders worden ingevuld).
  • De levensloop zal anders ingericht moeten worden dan voorgaande generaties.
  • Het is niet ondenkbaar dat de vermogende laag van de bevolking straks kan kiezen eerder te stoppen met werken, terwijl mensen die minder verdienen die keuze niet hebben.

Nou, tot zover even de cijfers en de trends. Niet alleen leuk om te lezen, maar ook stof tot nadenken.

Vorig artikelBlog: Heeft elk mens wel recht op zelfbeschikking?
Volgend artikelBlog: Instagram TV voor wijkteams
Magteld Beun is maatschappelijk werker en sociaal gerontoloog. Zij is werkzaam bij de Beroepsvereniging van Professionals in het Sociaal Werk (BPSW). Zij is eigenaar van www.bijbeun.nl en bedenker en auteur van het boek ‘Ouderen en welzijn van nu’. Zij zet zich in om professionals te laten nadenken over ouder worden en oud zijn, om vooroordelen te beslechten en ouderen als doelgroep op de kaart te zetten bij hulpverleners in het sociale domein.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.