Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Tante Truus

Iedere vrijdagavond haalt Tante Truus mijn buren Henk en Ingrid op. Tante Truus is de jongste zus van Ingrid. Zij is getrouwd met ome Sjaak en samen wonen zij in het Brabantse Sint Willebrord. Veel mensen buiten het dorp kijken neer op de inwoners uit Sint Willebrord. De vooroordelen zijn legio. Van zwartwerkers, vreemdelingenhaters tot vechtersbazen. Sinds ik Truus ken, zijn mijn vooroordelen als sneeuw voor de zon verdwenen.

De vorige keer ging Fawzi in op eenzaamheid onder ouderen >>

Tante Truus en ome Sjaak hebben het niet breed. Ze leven van een klein pensioentje en krijgen af en toe iets toegestopt van dochter Sjannie. Toch zitten Truus en Sjaak niet bij de pakken neer. Ze passen de beginselen van de participatiesamenleving in de praktijk toe. Dit doen ze uit eigen beweging. Hier hebben ze geen politiek Den Haag voor nodig.

Participatiesamenleving

Zo is Truus vrijwilliger bij de lokale voedselbank, brengt ze maaltijden aan ouden van dagen rond, past ze twee dagen per week op de  kleinkinderen en verleent ze mantelzorg aan de terminaal zieke Vanessa. Sjaak werkt als beheerder van de plaatselijke speeltuin, is secretaris van de postduivenvereniging en heeft zijn eigen volkstuintje. Bovenal bieden ze Henk en Ingrid iedere vrijdag een gezellig avondje. Mensen zoals Truus en Sjaak hebben nog nooit van de participatiesamenleving gehoord, maar zijn voor het functioneren de zogenaamde participatiesamenleving goud waard.

Eigen kracht

Als ik Henk en Ingrid mag geloven, heeft het wijkteam in ons dorp nog nooit contact gezocht met Truus en Sjaak. Evie en haar collega’s van het wijkteam hebben hun mond vol over eigen kracht en het benutten van sociale netwerken, maar steken geen vinger uit om Henk en Ingrid daadwerkelijk op weg te helpen. Mensen zoals Henk en Ingrid moet je leren om gebruik te maken van hun sociale netwerk. En eigenlijk geldt dit voor alle burgers. Hulp vragen aan je sociale netwerk vraagt moed en lef.

Sociale Netwerk Versterking

Steeds meer wijkteams maken gebruik van Sociale Netwerk Versterking: een methode waarmee je kwetsbare burgers kunt begeleiden bij het vergroten van hun zelfredzaamheid en het activeren van de omgeving bij het vinden van duurzame oplossingen voor hun hulpvragen. Een belangrijk onderdeel van Sociale Netwerk Versterking is de Meedenkbijeenkomst.

Meedenkbijeenkomst

Tijdens de Meedenkbijeenkomst kunnen Truus, Sjaak en andere familieleden en buren samen nadenken over hoe ze Henk en Ingrid het beste kunnen helpen. Bij de start van de bijeenkomst formuleren Henk en Ingrid zelf hun hulpvragen voor de aanwezigen. Wat kunnen de uitkomsten zijn van een Meedenkbijeenkomst?  Buurvrouw Riet kan één keer per week de ramen lappen. Henk en Ingrid kunnen een extra avond per week naar Truus en Sjaak. Buurvrouw Zus kan tegen een kleine vergoeding koken, zodat Henk en Ingrid iedere avond een gezonde maaltijd krijgen. En ik kan één keer per week extra op de koffie gaan.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie wijkteams burgers leert om meer gebruik te maken van hun sociale netwerk. Welke methoden passen jullie toe?  Stuur een e-mail naar f.salih@kennis-express.nl of laat het me weten via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.