Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Technologie in de zorg

Domotica, slimme huizen, zorg van de toekomst en zorgtechnologie. Deze termen hoor je de laatste jaren vaak. Iedereen weet dat de zorg steeds duurder wordt en dat er iets gedaan moet worden om deze prijsstijging aan te pakken. Techniek zou de oplossing moeten zijn. De toekomst staat in het teken van meer gemakken in je eigen huis, langer thuis wonen en minder stress voor mantelzorgers.
Foto-Lisa-Brouwer-EPI.jpg

In de vorige gastblog legde Hedda van ’t Land uit waarom betere afstemming in wijkteams nodig is >>

Al deze onderwerpen kwamen samen in de Smart Homes beurs domotica & slim wonen. Die voor de elfde keer werd gehouden in het Evoluon te Eindhoven. En ik als student verpleegkunde, deelnemend aan de minor Zorgtechnologie, mocht hierbij aanwezig zijn.

Sensoren

Er stond veel op het programma: ik wilde mezelf onderdompelen in de wereld van domotica. Over drie verdiepingen waren stands uitgestald met enthousiaste mensen. Het viel mij op dat de meeste bedrijven dezelfde insteek hadden en dezelfde producten aanboden. Ik zag vooral veel sensoren die je in je huis kan plaatsen zodat ze weten waar jij bent in je huis en of je veilig bent. Door deze sensoren te koppelen aan alarmsystemen en data-analyse krijgt een mantelzorger of zorgverlener een overzicht van activiteiten aangereikt.

Persoonsgebonden zorg

Iedere zorgverlener weet dat elke cliënt uniek is en andere zorg nodig heeft. Het kunnen personaliseren van deze alarmsystemen heeft voordelen voor de nachtrust van de cliënt zelf en de werkdruk van de zorgverlener. Een mooi voorbeeld dat ik hoorde, was dat van een dame waarbij het alarm steeds maar afging in de nacht. Het personeel werd er gek van want elke keer als ze naar haar kamer gingen, zagen ze haar gewoon in bed liggen. Ze dachten dat het alarm stuk was. Nu was er een zorgverlener die net zag dat de dame haar been in bed zwaaide. Wat bleek: de dame ging ’s nachts wel acht keer uit bed om uit haar ladekast een stukje chocolade te pakken alvorens weer in bed te stappen. Door het aanpassen van het alarm voor deze cliënt (alarm pas activeren als de cliënt langer dan vier minuten uit bed is) kon deze dame haar nachtelijke ritueel voortzetten en had het personeel geen last meer van de overtollige bellen.

Psychologie

Bij een lezing ging het over de psychologie achter de techniek. Techniek wordt geïmplementeerd en je moet het er maar mee doen. Een beetje zoals het introduceren van de mobiele telefoon, men zei het niet nodig te hebben en mensen waren niet van plan om hem te gebruiken, maar toch kan je je nu niet meer voorstellen dat je door het leven moet zonder je smartphone. Wie een product een tijdje ‘ondergaat’, krijgt meer inzicht in het product en gaat het vaak bewust gebruiken.

Accepteren

Ondanks dat de techniek ons vooruit brengt en over het algemeen de kwaliteit van leven verbetert, accepteren we het niet zomaar. De ene techniek wordt wel geaccepteerd en de andere techniek niet, bijvoorbeeld een pacemaker versus een chip in de hersenen. Dat zijn zeer interessante discussies en gelukkig zullen we die moeten blijven voeren.

Feedbackmoment

Heb ik van de beurs geleerd? Ja. Ben ik als verpleegkundige op mijn plek in een omgeving vol met techniek en ICT-medewerkers? Ja. Mijn minor Zorgtechnologie heeft ervoor gezorgd dat techniek in de zorg niet meer zo ver weg klinkt en dat het niet alleen maar over robots gaat. Techniek in de zorg is meer dan dat, het is veiligheid, zekerheid en de toekomst.

Lisa Aerts-Brouwer is derdejaarsstudent verpleegkunde en volgt de minor Zorgtechnologie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.