Iedereen heeft een andere reden om wel of niet voor een aanvullende verzekering te kiezen. Dit is afhankelijk van de zorgbehoeftes, die per persoon verschillen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar welke zorg je nodig zult hebben. Natuurlijk kunnen we niet in de toekomst kijken, maar kijkend naar het verleden, kunnen we wel een schatting maken. Waar heb je bijvoorbeeld de afgelopen jaren gebruik van gemaakt wat niet vergoed werd door de basisverzekering? Afhankelijk van je zorgbehoeftes kies je een passende aanvullende zorgverzekering.
Extra zorg
De meeste mensen die een aanvullende zorgverzekering afsluiten, doen dit omdat zij één of meerdere van de volgende zorgsoorten gebruiken, die niet vergoed worden door de basisverzekering:
- Vergoeding van de eigen bijdrage van gehoorapparaten, kunstgebitten en andere hulpmiddelen
- Acnebehandelingen, huidbehandelingen, ontharen en camouflagetherapieën
- Podotherapie, voetbehandelingen, steunzolen en zorg bij diabetische voeten
- Volledige vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland
- Preventieve zorg zoals vaccinaties, trainingen en cursussen
- Gezinshulp, huishoudelijke hulp, mantelzorg en zorghotels
- Alternatieve zorg en alternatieve bewegingstherapie
- Extra zorg rondom de bevalling en kraamzorg
- Tandheelkundige zorg en orthodontie
- Anticonceptie en sterilisatie
- Brillen en contactlenzen
- Fysiotherapie
Risico
Aanvullende zorgverzekeringen zijn niet goedkoop. Je bespaart daarom veel geld wanneer je kiest voor alleen de basisverzekering. Heb je de afgelopen jaren geen zorg buiten de basisverzekering nodig gehad? Dan is de kans groot dat je dit jaar deze zorg ook niet nodig zult hebben. Kun je het financieel dragen wanneer je onverhoopt bijvoorbeeld toch ineens fysiotherapie nodig hebt? Dan kun je kiezen om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Je loopt dan een risico, maar bespaart ook veel op je premie.
Oververzekeren
Wanneer je ieder jaar zorg gebruikt uit de aanvullende zorgverzekering, zal dat hoogstwaarschijnlijk aankomend jaar ook zo zijn. Gebruik je deze zorg niet, maar kun je het niet betalen als je bijvoorbeeld ineens naar de fysiotherapeut moet? Dan is het verstandig om toch een (goedkope) aanvullende verzekering af te sluiten. In dat geval kom je niet voor verrassingen te staan, maar ben je mogelijk wel oververzekerd. Iets wat veel Nederlanders zijn, want we betalen liever iets meer premie dan dat we ineens een groot bedrag zelf moeten betalen.
Zorgadviseur
De Consumentenbond merkt dat Nederland een ‘zwaar oververzekerd’ land is. Volgens de Consumentenbond kan een gezin soms wel tot honderden euro’s per jaar besparen door kritisch naar hun zorgverzekering te kijken. Ze betalen nu te veel voor zorg uit aanvullende verzekeringen die niet (meer) aansluiten bij hun situatie. Vaak gebeurt dit omdat er te weinig kennis is van het huidige zorgverzekeringsstelsel. Ook ZorgCollectief UnitedConsumers merkt dat Nederland oververzekerd is. Het is daarom belangrijk om zorgbehoeftes te bespreken met een zorgadviseur. Zo zul je merken dat een passende aanvullende zorgverzekering vaak goedkoper kan.
UnitedConsumers
Deze bijdrage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.