Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Wat sociaal werkers kunnen leren van Hendrik Groen

Hendrik Groen is sinds enige tijd op maandagavond op TV te zien. Hij is een kwieke oudere man van rond de 80 en hij woont in een ouderwets bejaardenhuis. Levensmoe is hij nog lang niet. Daarom richt hij met een paar vrienden de club OMANIDO op: oud maar niet dood.
Mariska Meinen is blogger bij Zorg+Welzijn

Vorige keer blogde Mariska over investeren in relaties met collega’s en netwerkpartners>>

Ze delen gezamenlijke interesses, leven met elkaar mee in voor- en tegenspoed en ze doen samen leuke dingen. Ook bij ziekte zorgen ze voor elkaar. Het is een hechte groep. Samen zijn ze sterk. Dat merken ook de andere bewoners. Maar verzoeken van anderen om bij de club te komen worden afgewezen. Het blijft een besloten club.

Via via

De groep maakt gebruik van de mensen die ze kennen. Via een kleinzoon wordt een uitje met de fietstaxi geregeld en een ander heeft een advocaat in zijn netwerk. Door deze hulpbronnen in te schakelen vergroten ze hun mogelijkheden. Ze verdiepen zich ook in het beleid van het tehuis. Hierin worden ze flink tegen gewerkt door de directrice. Maar met een verzorgster onderhouden ze goed contact. Deze dame helpt hun aan de nodige papieren en geeft belangrijke informatie door.

Mix van contacten

Wat kunnen sociaal werkers hier nu van leren? Hendrik Groen en zijn vrienden vergroten hun zelfredzaamheid doordat ze de krachten bundelen. Daarnaast maken ze goed gebruik van hun netwerk waarmee ze hun mogelijkheden vergroten. Bovendien onderhouden ze contact met mensen die invloed uit kunnen oefenen door hun positie (verzorgster) of door hun expertise (advocaat). Deze mix van contacten maakt hun leven afwisselender en vergroot de invloed die ze op hun leven kunnen uitoefenen.

Bewust kennis inzetten

Als je je als sociaal werker bewust bent hoe sociale netwerken werken, dan kun je hier ook je interventies op aanpassen. Het helpt om te weten dat mensen hechte contacten nodig hebben om ergens bij te horen en dat lossere contacten mensen kunnen helpen om vooruit te komen in het leven. Deze lossere contacten kom je vaak terloops op het spoor. Je kunt vragen stellen zoals: ken jij iemand die hier meer van weet, ervaring mee heeft, mee kan denken? Daarnaast kun je als sociaal werker zelf een belangrijk verbindend contact zijn. Door als sociaal werker je eigen netwerk in te zetten ten behoeve van de mensen die je ondersteunt, vergroot je hun mogelijkheden.

Relationeel mensbeeld

Mensen zijn sociale wezens. We zijn onderling afhankelijk van elkaar. Het leven krijgt betekenis vanuit het contact met andere mensen. Dat laat Hendrik Groen ons zien en daarom is hij zo geliefd, zowel bij zijn vrienden als bij de tv-kijkers. Achter werken met sociale netwerken schuilt ook een relationeel mensbeeld. Mensen komen pas tot hun recht in contact met anderen.

Vorig artikelBlog: Wijkteams en werkloosheid
Volgend artikelBlog: Pa zegt Kerst af
Mariska Meinen-Bodewits is in juli 2018 afgestudeerd als Master Social Work aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Tijdens haar studie heeft zij zich verdiept in het werken vanuit een omgevingsgerichte benadering. Ze heeft onderzoek gedaan naar de ondersteunende rol van de buurtcoaches bij een Maatschappelijk Activeringscentrum. Haar specialiteit is netwerkgericht ondersteunen vanuit samenregie. Zij werkt als buurtcoach bij Buurtplein. Daarnaast is ze bestuurslid bij de BPSW.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.