Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Week van Ontmoeting

We zitten middenin de Week tegen de Eenzaamheid. Een goed initiatief natuurlijk want eenzaamheid is een veel voorkomend probleem. Ik ben echter een groot voorstander van een positievere labeling van die week. Namelijk door de naam te veranderen in Week van de Ontmoeting.

De vorige keer schreef Jacqueline over empowerment in de praktijk >>

Op sommige plekken gebeurt dit gelukkig al. Voor mijn gevoel drukt deze benaming meer gelijkwaardigheid uit. Mensen, eenzaam of niet, kunnen elkaar ontmoeten en dat is voor allebei  interessant. Een activiteit georganiseerd voor de eenzame mens komt toch meer over als: de niet eenzame doet iets voor de eenzame, meer als eenrichtingsverkeer dus.

Niet verbonden

En wat is eenzaamheid? Het gaat dan al snel over ouderen, maar dat is zeker niet de enige groep waarin mensen zich eenzaam voelen. Denk ook aan jongeren, ouders waarvan het kind zich wat anders ontwikkelt, alleenstaande ouders… Eenzaamheid gaat over  je niet verbonden voelen. Het kan gaan over de hoeveelheid contacten die iemand heeft, maar ook over de kwaliteit van die contacten. Ook in een relatie kunnen mensen zich eenzaam voelen.

Taboe

Eenzaamheid is , behalve misschien onder ouderen, een taboe. Je zegt niet zo snel dat je je eenzaam voelt. Mensen op hun eenzaamheid aanspreken en zo bij een activiteit betrekken zal dan ook lang niet altijd lukken. Want hoe moeilijk is het om toe te geven dat je geen flitsend leven hebt, of dat het echt niet altijd meevalt als ouder alleen. Dat je ’s avonds alleen op de bank zit en niemand hebt om mee te bellen of te WhatsAppen? Of dat je je zo alleen voelt in je relatie, of dat je je zo anders voelt dan de anderen.

Ontmoeten doet goed

Vandaar de andere insteek, gewoon elkaar ontmoeten. Want dat doet iedereen goed. Mensen worden niet op hun probleem aangesproken, maar op hun mogelijkheden. En dan kunnen er mooie dingen ontstaan. Dan ontdekken mensen dat ze iets voor elkaar kunnen betekenen, dat ieder mens iets te geven heeft aan een ander.

Niet eenmalig

Zoals ik in een eerder blog al schreef over activiteiten in de decembermaand, is het ook bij ontmoetingsactiviteiten in de Week tegen Eenzaamheid belangrijk om het geen eenmalige gebeurtenissen te laten zijn. Het is een mooie start, maar het is belangrijk om er een vervolg aan te geven. Want wat gebeurt er met die alleenstaande ouder die naar een leuke ochtend is geweest? Zal die daardoor minder eenzaam zijn geworden?  Of die jongere die moeilijk contact legt, heeft zij in één avond opeens een paar goede relaties?

Belangrijk probleem

De Week tegen Eenzaamheid, een week waarin aandacht wordt gegeven aan een belangrijk probleem in de maatschappij. Maar voor het tegengaan van eenzaamheid zijn betekenisvolle ontmoetingen een voorwaarde. Dus zullen we het volgend jaar toch maar eens op grotere schaal gaan hebben over de Week van Ontmoeting?

Vorig artikelBlog: Ziende blind
Volgend artikelBlog: Laten we de zorg wat meer op z’n Deens inrichten
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.