Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Weggelopen cliënten

Meer dan 2500 cliënten die van de rechter een beoordeling hebben voor een gesloten deur zijn dit jaar weggelopen geweest of vermist geraakt. Dat kwam naar voren bij Nieuwsuur.

Vorige keer blogde Patty over borderline >>

Dit klinkt als een enorme ramp, zoveel mensen die zijn “ontsnapt”. Gevaarlijke mensen. Anders hebben ze geen gesloten deur nodig, toch? Een logische gedachte van iemand die dit als “leek” leest. Dit samengaand met de toename van verwarde mensen op straat zou een mooie ophef kunnen veroorzaken.

Gevaarlijke cliënten

Zo zwart-wit gezegd als hierboven zou het kunnen lijken alsof deze “gevaarlijke” cliënten die nu op straat lopen een groot probleem zijn en alsof de GGZ geen goede zorg verleent. Maar wat nou als iemand die achter een gesloten deur zit bewust naar buiten wordt gelaten? Of die persoon op het moment van vertrek van de afdeling géén gevaar is voor zichzelf of anderen?

Psychose

Ik heb het met meerdere cliënten meegemaakt. Cliënten die zwerven en die het meest gelukkig zijn als ze lekker in de stad kunnen rondfladderen. Stel: Joost zit in een psychose en voelt zich zo verbonden met de natuur dat hij één wil zijn met de natuur. Joost slaapt altijd in een mindfull-houding in het park, zelfs in de regen. Hij doet hier dagelijks zijn meditatie oefening en burgers vinden hem een rare man. Joost komt eens in de zoveel tijd zijn depot halen en kan dan een maand vooruit. Burgers zien echter een man in het park die half kussend de grassprietjes zit te beminnen en die bedelt om geld. “Ach, heeft die arme verwarde man helemaal niet te eten?” “Deze man heeft psychische hulp nodig” en “Als hij al hulp heeft, is het hele slechte hulp van de GGZ anders hoeft deze man niet te bedelen en in de regen te slapen”. Maar wát nou als deze man zelf kiest voor dit leven. Als Joost zich het fijnst voelt één met de natuur en in de regen. Moet hij dan verplicht worden om met een dak boven zijn hoofd te leven? Ja, hij komt verward over. Maar nee, hij is geen gevaar voor zichzelf of anderen. Ook al heeft Joost een RM en moet hij eens per maand komen voor zijn depot, als Joost zich hier aan houdt.. Is het dan niet herstelgericht om deze man die een RM heeft geen gesloten deur te geven? Het verbetert zijn kwaliteit van leven..

Schizofrenie

Piet is een man met schizofrenie. Hij heeft een rechterlijke machtiging (RM) en verblijft op een gesloten afdeling. Het doel is om Piet uiteindelijk, met ambulante hulp, weer terug de maatschappij in te krijgen. Om dit te bereiken wordt er een stappenplan met Piet gemaakt met steeds wat meer vrijheden. Eerst mag Piet alleen samen met begeleiding op het terrein wandelen, daarna met begeleiding buiten het terrein, daarna mag Piet alleen een rondje op het terrein wandelen, vervolgens mag Piet een half uurtje alleen naar buiten etc. Piet houdt zich uitstekend aan alle stappen en komt betrouwbaar altijd terug op de kliniek. Na weken oefenen is het eindelijk zover: Piet mag alleen naar de stad met het openbaar vervoer. Piet is goed gestemd. In de stad krijgt hij heel veel prikkels, hij vindt het ontzettend spannend. Vanuit zijn psychose denkt Piet al jaren dat hij wordt bespioneerd door lieveheersbeestjes. Zijn spanning loopt daarom op bij het oversteken: rood licht. En vervolgens wordt hij bijna omver gereden door een rode scooter. Weer rood. De kleur van lieveheersbeestjes. De gedachten van Piet gaan alle kanten op. Piet rent de straat over en begint te gillen en schreeuwen dat “ze” dood moeten. “Verwarde man op straat terrorist?” staat er de volgende dag in de krant en “GGZ faalt met toename verwarde mensen”.  Niemand weet dat het hier om lieveheersbeestjes gaat.. Piet kan altijd zo’n paniekaanval krijgen, moet Piet dan de rest van zijn leven binnen blijven achter gesloten deur of hand in hand begeleiding?

Patty van Amsterdam (1989) is sinds 2013 afgestudeerd Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en ggz agoog. Zij begon met werken in de verstandelijk beperkten zorg, liep stage in de kinder- en jeugdpsychiatrie en is daarna gaan werken in de ggz als (woon)begeleider. Binnen de ggz heeft zij een hele diverse ervaring, van adolescenten met een eerste psychose tot ouderen in de langdurige zorg. Zij heeft zowel ambulant als klinisch in de ggz gewerkt. Op dit moment is Patty werkzaam als coördinerend begeleider in de gehandicaptenzorg. Daarnaast is ze als trainingsacteur verbonden aan de Hogeschool Leiden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.