Vorige keer vertelde Fawzi het levensverhaal van een foute Nederlander in de Tweede wereldoorlog.>>
Angstige en labiele man
Drie jaar geleden verloor Frank zijn baan bij een groot verzekeringskantoor. Hij leefde voor zijn werk en is door omstandigheden nooit getrouwd. Af en toe nam Frank een losse scharrel mee naar huis, maar echte vastigheid heeft hij nooit gekend. In het begin solliciteerde Frank zich suf. Helaas zonder resultaat. Keer op keer ontving hij een standaard afwijzing. Deze situatie maakte van Frank een angstige en labiele man. Hij verzorgde zich niet meer en sloot zich op in zijn huis. Voor buurman Mohammed reden om melding te maken bij het wijkteam.
Jeannette gaat op pad
Bij de maandagmorgen bespreking van het wijkteam krijg Jeannette de opdracht van teamleider Rob om contact te zoeken met Frank. Een paar uur later gaat Jeannette op pad en belt aan bij het huis van Frank. De deur wordt niet opengedaan. Terwijl er duidelijk licht brand. Wat te doen? Jeannette besluit weg te gaan en de volgende dag terug te komen.
Buurman Mo ruikt onraad
Een paar uur later krijgt teamleider Rob een telefoontje van buurman Mohammed. Hij hoorde een harde knal in het huis van zijn buurman. Tezamen met wijkagenten Jasper en Sharon gaat Jeannette in allerijl naar het huis van Frank. De deur wordt opengebroken en tot grote schrik van Jeannette vinden ze Frank bewusteloos op vloer van de badkamer. Met spoed wordt de ambulance opgeroepen.
Ik wil dood
De volgende dag gaat Jeannette bij Frank langs. De artsen hebben zijn maag leeggepompt, omdat hij een overdosis slaappillen heeft ingenomen. Aan het bed vraagt Frank hulp aan Jeannette bij het sterven. Hij ziet zijn leven niet meer zitten en vindt dat er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. In overleg met het wijkteam, de politie en de artsen wordt besloten om Frank op te laten nemen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Sociale netwerk
Drie maanden later krijgt Jeannette van het wijkteam een telefoontje van de GGZ instelling. Het gaat uitstekend met Frank en hij mag binnenkort naar huis. In samenspraak met Frank en het behandelend team wordt afgesproken dat hij samen met Jeannette aan de slag gaat met het versterken van zijn informele netwerk. Hiervoor maakt het wijkteam van Jeannette gebruik van Sociale Netwerk Versterking (SNV): een methode waarmee je burgers kunt begeleiden bij het vergroten van hun zelfredzaamheid en het activeren van de omgeving bij het vinden van duurzame oplossingen voor hun hulpvragen. Een belangrijk onderdeel van SNV is de Meedenkbijeenkomst.
Meedenkbijeenkomst
Een paar weken later vindt er in de woonkamer van Frank een Meedenkbijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst vertelt Frank zijn levensverhaal en geeft hij eerlijk toe hulp nodig te hebben bij het normaliseren van zijn leven. Er wordt afgesproken dat hij iedere avond gaat eten bij het gezin van buurman Mohammed en zijn vrouw Khadija. Verder biedt overbuurman Harold aan om Frank te helpen met solliciteren. En buurvrouw Tineke nodigt Frank uit om zich aan te sluiten als vrijwilliger bij de Kringloopwinkel.
Fawzi Salih,
Wat is jouw oplossing voor de situatie van Frank? Laat het mij weten via f.salih@kennis-express.nl of via https://www.twitter.com/jeugdbeleid