Ruim negen jaar geleden maakte Frank deel uit van een gewapende bende. Overvallen, chantage en vrouwenhandel. De bende van Frank was van alle markten thuis. Op een koude decemberavond gingen Frank en zijn maat Joost een buurtsupermarkt overvallen. En toen ging het gruwelijk mis. De kassière werkte niet mee en verzette zich terecht tegen Frank en Joost. Uit pure paniek loste Frank een schot. De kassière raakte gewond aan haar schouder. Gelukkig werden Frank en Joost opgespoord door de politie, berecht en veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar.
Ommekeer in de gevangenis
In de begintijd wilde Frank zijn ernstige daad niet inzien en gedroeg hij zich vijandig en agressief tegenover medegevangenen en gevangenispersoneel. Na veel gesprekken met de dominee en intensieve therapie begon Frank het licht te zien en kwam de ommekeer. Frank veranderde van een gesloten en agressieve gedetineerde naar een vriendelijk en sociaal toegankelijk persoon. Na het verplichte proefverlof en gesprekken met de reclassering is Frank recent op vrije voeten gekomen.
Klein kerkdorpje in West-Brabant
In overleg met de reclassering is besloten dat Frank niet meer terug kan naar zijn geliefde Rotterdam. Het risico dat hij terugvalt in oud gedrag is te groot. Daarom woont Frank sinds een paar maanden in een klein kerkdorpje in West-Brabant. Al vrij snel vindt hij een baan als productiemedewerker in een koekjesfabriek. Alleen het contact met de dorpelingen verloopt moeizaam. Daarom vraagt reclasseringsmedewerker Sam het lokale wijkteam om Frank te helpen.
Een goed gesprek
Jannie van het wijkteam krijgt de opdracht om het dossier van Frank op zich te nemen. Met een open vizier zoekt ze contact met Frank. Onder het genot van een Brabants kopje koffie maken Jannie en Frank kennis. In een gesprek van anderhalf uur vertelt Frank over zijn leven, zijn criminele activiteiten, het leven in de gevangenis en zijn toekomstplannen. Het liefst zou Frank zijn baan in de koekjesfabriek opzeggen en aan de slag gaan als verzorgende in de thuiszorg. Frank wil graag oude mensen verzorgen. Verder heeft hij een zwak voor voetbal. Jannie heeft alles goed genoteerd en zegt toe op korte termijn bij Frank terug te komen met een voorstel.
Vrijwilligerswerk
Twee weken later spreken Jannie en Frank opnieuw af. Met veel pijn en moeite heeft Jannie het bestuur van de lokale voetbalvereniging zover gekregen dat Frank op vrijwillige basis bij de clubaan de slag kan als conciërge. Voorwaarde is dat Frank in een bijeenkomst met leden zijn verhaal vertelt en dat er goede begeleidingsafspraken worden gemaakt met reclassering en wijkteam. Verder heeft Jannie geregeld dat Frank als bezorger van Tafeltje Dekje maaltijden bij ouderen aan de slag kan.
Eén van ons
Een paar maanden later is Frank goed geïntegreerd in het kerkdorpje. Bij de voetbalvereniging heeft hij zich onmisbaar gemaakt. Ook de ouderen zijn stapel op Frank. Sam van de reclassering heeft met Frank afgesproken dat hij in heb tweede kwartaal van 2018 een Mbo-opleiding tot verzorgende mag volgen.
Wat is jouw oplossing om oud-gevangenen te integreren in de wijk? Laat het mij weten via f.salih@kennis-express.nl of via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.