Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog: Wijkteams helpen Wilders aan overwinning

Er zijn voorbeelden genoeg van wijkbewoners die geen huishoudelijke hulp vergoed krijgen via het sociaal wijkteam. Of om andere redenen ontevreden zijn over de werking van ons zorgstelsel. En iedereen die tegenwoordig het vertrouwen kwijt is in het huidige systeem, kan en zal op Twitter en Facebook zijn gram halen. En daarmee beïnvloeden social media de publieke opinie.
EPI-Hans-Versteegh-door-Ebru-Aydin.png
Foto: Ebru Aydin

In zijn vorige blog legde Hans uit hoe je als sociaal werkers inwoners een stem kunt geven dankzij social media >>

Maar voor ik daar op doorga, eerst even wat feiten. De Amerikaanse firma’s Facebook & zonen en Google & dochters staan op negen van de tien plekken in de Nederlandse top-10 van meest gebruikte apps. Dat blijkt uit recent onderzoek door het SIDN. Nederlanders gebruiken dus massaal de apps en diensten van Facebook en Google. Dus inclusief Whatsapp, Instagram en Messenger (Facebook) en Gmail en Maps (Google). En wat staat er op nummer tien denkt u? Onze eigen Nederlandse Marktplaats. Maar ho! Dat is ook al in Amerikaanse handen, want verkocht aan Ebay.

Trump

Amerika, het land waar deze grote jongens anders met onze privacy om gaan dan we zouden willen. En het land waar ene Trump is gekozen tot aankomend president. Een schok voor diegenen die zich ook nu al zorgen maken om gegevensbescherming. Trump en de zijnen kunnen straks namelijk alles inzien wat we ooit online hebben gezet. Mijnheer Trump kent u straks wellicht beter dan uw partner u kent.

Vergeten groepen

In de VS hebben social media aantoonbaar invloed gehad op de uitslag.  Daar lieten de ‘vergeten groepen’ duidelijk van zich horen. En maakten ze iedereen af die er iets tegenin probeerde te brengen.

Onze verkiezingen

Laten we nu eens kijken naar onze aankomende verkiezingen. De verwachting is dat ‘door politiek correct Nederland genegeerde burgers’ (citaat van de PVV) daar een grote stempel op gaan drukken. Ook hier zijn social media een vehikel geworden van rechtse stemgeluiden. Kijk bijvoorbeeld naar het viraal gaande racistische filmpje over Sylvana Simons.

Participeren

Ontevreden patiënten/cliënten/bewoners vinden er ook een plek om stoom af te blazen en gelijkgestemden tegen te komen. En samen zullen zij hun stem laten horen. Wat op zich een hele mooie eigenschap is van social media. Mensen weer een stem geven en laten participeren.

Massamedia

Nu verstomt dat geluid grotendeels in de politiek correcte massamedia. Maar het is niet ondenkbaar dat Wilders straks de verkiezingen wint met een beetje (veel) hulp van deze platformen. En dan gaat regeren. Aan dat idee wennen we nu langzamerhand. Wat ik me afvraag: komt er dan een minister van justitie uit het kabinet Wilders? Zou die dan ook een kijkje willen nemen in de servers van Silicon Valley?  Zou Trump geneigd zijn daar aan mee te werken? En wat gaan ze daar over u vinden?

Onschuld

U zegt nu vast: ‘Ik heb niets te verbergen’. Dat is het nou juist! We hebben alles te beschermen. Ons hele hebben en houwen, wie we zijn en waar we voor staan. Social media hebben definitief hun onschuld verloren. De komende verkiezingen kunnen wel eens gewonnen worden op Facebook. 

Vorig artikelBlog: De can-do methode
Volgend artikelBlog: Meldcode
Hans Versteegh (1969) is social media trainer en business-coach voor sociaal werkers, die worstelen met de professionele inzet van online media. 'Social media hebben mijn professionele isolement doorbroken'. In zijn 25 jaar als sociaal werker ontdekte hij al de voordelen van social media toen niemand daar nog mee bezig was. Zoals kortere lijnen met bewoners, collega’s en ketenpartners, grotere zichtbaarheid en netwerkcontacten warmer houden. Uiteindelijk leidde dit tot zijn eigen bedrijf, Welzijn 3.0. Hij heeft inmiddels vele sociaal werkers getraind en gecoacht en is betrokken bij verschillende innoverende initiatieven en samenwerkingsverbanden in welzijn, sociaal wijkteams, online hulpverlening en hoger onderwijs. Zijn thema’s: social media, ondernemend werken, profileren, digitale kloof en innovatie.

2 REACTIES

  1. Tanja, je bent niet de enige.
    Ik kreeg al de suggestie om als titel "Sociale media helpen Wilders aan overwinning" te gebruiken.
    De "vergeten groep" zal ook klant zijn van een sociaal wijkteam. Een groep die inmiddels z'n stem laat horen op social media, men klaagt over "het systeem." Waar sociaal wijkteams deel van uit maken.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.