Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Zie de mens!

En eigenlijk hoef ik nu verder niets te schrijven. Drie woorden, klaar. De titel zegt alles. Maar ja, drie woorden is een beetje weinig om dit schrijfsel een blog te noemen, ben ik bang.

Vorige keer blogde Jacqueline over het belang van goed contact tussen ouders en professionals >>

Afgelopen periode kwam ik weer een aantal berichten  over ondersteuning aan ouders tegen die mij achterlieten met deze frustratie: Zie de mens! Het ging over mooie onderzoeken hoor, echt waar, met ingewikkelde onderzoeksvragen. Onderzoek bijvoorbeeld naar de werking van een methodiek, naar te ontwerpen interventies voor een bepaalde doelgroep. Maar de eindconclusie was toch vooral deze: Zie de mens.

Samenwerking

Ik zeg niet dat er geen onderzoeken moeten worden gedaan of dat er geen methodieken moeten zijn. Maar wanneer de aanbevelingen alleen op papier blijven staan en niet doordringen in de praktijk, dan gaat er iets mis. En de reacties van ouders geven aan dat de aanbevelingen over bijvoorbeeld een goede samenwerking nog lang niet overal worden uitgevoerd.

Elk mens is anders

‘Elk mens is anders’. Een gevleugelde uitspraak van één van mijn zoons vroeger. En dat is zo ontzettend waar. En in zijn uniciteit heeft de ene mens in een situatie soms iets heel anders nodig dan zijn medemens die zich in een zelfde soort situatie bevindt. De ene ouder van een zorgintensief kind bijvoorbeeld doet het liefst het grootste deel van de dagelijkse zorg zelf en heeft vooral behoefte aan een onafhankelijk klankbord. Een andere ouder is heel blij wanneer een deel van die dagelijkse zorg door anderen wordt overgenomen en regelt dat klankbord zelf wel.

Keurslijf

Is er voor beide behoeften ruimte, of bepaalt het systeem welke hulp er wordt aangeboden? Mooie zorgprogramma’s en evidence based interventies kunnen helpend zijn. Maar ze kunnen ook leiden tot een keurslijf. En misschien hebben de ouder en het gezin waar je mee werkt nu net iets anders nodig.

Buiten de paden

Zie jij als professional de behoeften van de ouder en laat je die behoefte leidend zijn? Durf je daarbij weleens buiten de vaste paden te wandelen? Dat vraagt soms moed. Moed om tegen de stroom in voor de belangen van deze ouder en het gezin te gaan staan. 

Creativiteit

Het vraagt ook creativiteit, het opzoeken van nieuwe samenwerkingsverbanden, het  inzetten van ongebruikelijke activiteiten. Bij de ene professional zal het gelijk gaan kriebelen en die wil meteen op zoek, bij een ander gaat het ook kriebelen, maar dan van ongemak. Want ook elke  professional is anders.

Dus lees de mooie onderzoeken, implementeer de aanbevelingen, maar vooral:  Zie de ouder! Zie de mens!

Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.