Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Aansluiten en afstemmen

In het weer geopende Inloophuis ziet Jacqueline Schilling een vrijwilliger die aandacht nodig heeft. En die ze niet kan geven. Snel wordt ze herinnerd aan een van haar inspiratiebronnen die ze de laatste maanden onder de loep legt: de presentiebenadering van Andries Baart.
Jacqueline Schilling

Het was een drukke morgen in het Inloophuis. Zo’n morgen waarop ik als coördinator alle kanten opgetrokken werd. Elsa (niet haar eigen naar) zat een beetje afzijdig van de groep, onze nieuwste vrijwilligster. Ik zag het, maar andere zaken eisten mijn aandacht op. Toch gek, ging het door mij heen, vorige keer was ze zo enthousiast aanwezig. En zo was ze opeens vertrokken zonder dat ik haar gesproken had.

Baart

Geen mooi voorbeeld vanuit mijn derde inspiratiebron in deze columnreeks die over de presentiebenadering van Andries Baart zou gaan. Aandacht voor wat de ander bezighoudt en nodig heeft staat daarin centraal, en daar ging deze ochtend iets niet helemaal goed.

Geluid

Maar gelukkig kwam er een vervolg via Whatsapp. Ik dacht dat ze het misschien toch niet zo leuk vond bij onze organisatie, ze is immers een stuk jonger dan veel van de mensen die bij ons komen. Maar toen ik dus wel de tijd en aandacht voor haar had. bleek die inschatting niet te kloppen. Het volgende bleek het geval: haar hoortoestel was kapot en ze had nu een leentoestel. Daardoor kreeg ze niet zoveel mee van het gesprek en voelde ze zich wat buiten de groep vallen. In ons gesprek bleek ook wat de impact van haar slechthorendheid is en werd ik me bewust van de slechte geluidskwaliteit van onze inloopruimte.

Tweede kansen

Tijdens de inloop was ik de aansluiting kwijt, maar gelukkig bestaan er tweede kansen. In het appcontact had ik de tijd en aandacht om me door de vrijwilligster mee te laten nemen in wat zij had ervaren in de situatie van de inloop.

Op dat moment was ik voor haar beschikbaar en kon ik aansluiten bij wat er voor haar speelt en zo afstemmen door samen te onderzoeken wat er nodig was om haar plek in het Inloophuis te vinden.

Aansluiten en afstemmen

Aansluiten en afstemmen, vanuit de presentiebenadering belangrijke aspecten waar ik telkens alert op mag zijn als coördinator. Zodat we een fijne, veilige plek bieden voor ieder die daar wil zijn.

Hart van het sociaal werk

Dit aansluiten en afstemmen is het hart van het sociaal werk. Het klinkt misschien eenvoudig maar het vraagt wel echt iets van jou als sociaal werker. Tijd, oprechte aandacht, luisteren zonder (voor)oordeel, zien wat er voor de ander op dat moment echt toe doet. Relationeel werken dus.  Het zijn zaken die eraan bijdragen dat mensen tot hun recht komen. Dat is goed voor die persoon, maar ook goed voor het werk dat binnen je organisatie gebeurt.

Presentiebenadering

Dit is maar een stukje vanuit de presentiebenadering. Er valt nog veel meer over te zeggen en dat heeft Andries Baart ook zeker gedaan. Wanneer je je wil verdiepen in het relationeel werken ga dan vooral eens op zoek naar wat de presentiebenadering je hierin te zeggen heeft. www.presentie.nl is een mooi startpunt hiervoor.

Hoe het verderging

Met de vrijwilligster uit dit voorbeeld heb ik nog geregeld tijd moeten nemen om bewust de aansluiting te zoeken en af te stemmen wat ze op dat moment nodig had. Uiteindelijk werd in dit gesprek het idee voor een slechthorendencontactgroep geboren. En zo ontstond er toch weer iets moois vanuit een lastige situatie.

Vorig artikelColumn: De echte generalist generaliseert niet
Volgend artikelColumn: Word jij een nieuwe Saïd & Lody?
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.