Appeltaart en cake: dat was de oogst van de eerste inloop nadat we twee weken hadden moeten sluiten vanwege de verzwaarde coronaregels. Niet zomaar appeltaart en cake, nee ze waren ook nog eens zelfgebakken!
Vieren
Twee bezoekers leverden zo hun bijdrage omdat dit moment het waard was om te vieren. Het toont maar weer eens het belang van laagdrempelige ontmoetingsplekken. De relevantie van sociale interventies wordt vaak verklaard met ingewikkelde woorden en begrippen. Mensen die ervoor geleerd hebben, buigen zich hierover en ontwerpen mooie evaluatiesystemen. Dit is zeker belangrijk, ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen, maar misschien zit de verantwoording van de relevantie wel gewoon in appeltaart en cake.
Lessen coronacrisis
Het belang van kijken naar hoe deelnemers een plek of activiteit ervaren, lees ik ook terug in het artikel dat verscheen bij Movisie waarin de lessen geleerd vanuit de coronacrisis beschreven worden. Eén van de lessen is dat fysieke en online ontmoetingen onmisbaar zijn. Dat is misschien geen nieuws, maar wel goed om je bewust van te worden. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend of gemakkelijk om anderen te ontmoeten. Daarbij zijn laagdrempelige plekken als inloophuizen, dorpshuizen of welke naam ze ook hebben, van groot belang. Plekken waar de vraag “Hoe gaat het met je?“ wordt gesteld, en waar naar het antwoord wordt geluisterd! Plekken waar niet de grote woorden uit beleidsdocumenten en methodieken centraal staan maar waar lichtheid, vrijblijvendheid en plezier mensen met elkaar in contact laat komen.
Proefbaar
En dat belang was te proeven in de appeltaart en cake. Waar naast de ingrediënten uit het recept ook de inzet, betrokkenheid en de behoefte om te delen proefbaar waren. The proof is in the pudding zeggen de Engelsen. Een activiteit of project kan er op papier nog zo geweldig uitzien maar de waardering van de deelnemers toont werkelijk of het waarde heeft.
Ontmoeten en delen
Het gebeurt vaker dat bezoekers iets meenemen voor bij de koffie. Hoe mooi is het dat er een plek is waar je samen iets kunt delen en er samen van kunt genieten? Hoe belangrijk kan zoiets zijn voor mensen die weinig mensen om zich heen hebben? Maar ook voor mensen die het gewoon fijn vinden om dorpsgenoten te ontmoeten. Ontmoeten en delen is het motto van het Inloophuis, hoe geweldig is het dan wanneer dit in spontane acties een plek heeft.
Leefstijl
Ik hoor sommigen van jullie al denken: hoe het zit met het stimuleren van een gezonde leefstijl? Natuurlijk vinden wij dat ook belangrijk en is dat geregeld onderwerp van gesprek, maar nooit belerend en dwingend. En speciale momenten mogen gevierd worden, is onze insteek. Een gezond leefpatroon bestaat uit goed eten, bewegen en balans. Goed eten wordt aangeboden vanuit onze moestuin en de moestuinvrijwilligers leren ons veel over groentes en gezonde recepten. Bewegen kan nog meer aandacht krijgen maar we zijn goed in lichtvoetigheid en balans. Bovendien zit er fruit in een appeltaart en eiwit in een cake.
Meten en monitoren
Er wordt veel nagedacht over het meten en monitoren van de effectiviteit van preventieve interventies. Natuurlijk verantwoorden ook wij op output en outcome. De activiteiten en deelnemersaantallen gecombineerd met verhalen vinden hun weg naar het jaarverslag. Maar ik denk dat ik in de volgende verantwoording naar de gemeente ook maar eens een tabel van meegenomen traktaties opneem.