Er was eens een journalist genaamd Harko die gepassioneerd was over zijn werk en de waarheid wilde onthullen. Hij had echter een beperkte blik op de wereld en geloofde sterk in de superioriteit van gezonde en capabele mensen. Zo schold hij op een sociaal medium bewust een kwetsbare jonge vrouw uit voor iemand met de verstandelijke capaciteiten van een drie-jarige. Terwijl ze functioneert op het niveau van een twaalf-jarige. Dat deed haar enorm veel pijn, en niet alleen haar, ook haar ouders en broer.
Maar hij had dat toen niet zo in de gaten. Belediging is een vorm van discriminatie als je iemand aanvalt op basis van zijn of haar beperking. Dit kan leiden tot emotionele verwondingen en een negatieve impact op het zelfvertrouwen van het slachtoffer. Veel mensen maakten opmerkingen over zijn misgedrag naar de jonge vrouw. Ook andere journalisten vonden het maar vreemd wat hij deed.
Onderzoek naar validisme
Op een dag kreeg Harko de opdracht van zijn baas om een artikel te schrijven over validisme, met de overtuiging dat beperkingen en handicaps inferieur zijn. Terwijl hij zijn onderzoek deed, werd hij geconfronteerd met verhalen van mensen die werden uitgescholden, gediscrimineerd en gedwongen om zich te verstoppen achter slotjes op twitter en facebook vanwege hun beperkingen. Mensen met een beperking zijn vaak kwetsbaarder dan andere mensen, en hebben daarom meer bescherming nodig tegen belediging, validisme, bullying en andere vormen van discriminatie.
Diep onderzoek
In eerste instantie beschouwde Harko deze verhalen als zwakte en zag ze geen reden om haar en anderen te beschermen. Maar toen hij dieper dook in de materie en persoonlijke verhalen hoorde, begon hij te beseffen hoe wijdverbreid validisme was en hoeveel pijn het veroorzaakte. Harko besloot zijn verhaal aan te passen en te schrijven over de impact van validisme en de noodzaak om de waardigheid en gelijkheid van mensen met beperkingen te erkennen. Hij onthulde de onrechtvaardigheden en de manier waarop validisme de samenleving verdeelde en benadrukte de noodzaak om te werken aan inclusie en gelijkheid.
Mensen met een beperking zijn niet minder waard
Validisme is de overtuiging dat mensen met een beperking minder waard zijn dan mensen zonder beperking. Dit leidt tot sociale uitsluiting en ongelijke behandeling van mensen met een beperking. Validisme is in strijd met artikel 1 en moet worden bestreden. Het artikel van Harko maakte een enorme impact en ontketende een nationale discussie over validisme en inclusie. Mensen werden geïnspireerd om actie te ondernemen en samen te werken om een meer inclusieve samenleving te creëren. Harko had eindelijk begrepen hoe zijn werk en stem de wereld konden veranderen en was vastbesloten om verder te gaan met zijn missie om de waarheid en rechtvaardigheid te onthullen.
Artikel 1
Artikel 1 beschermt de rechten en waardigheid van iedereen, ongeacht afkomst, geslacht, ras, geloof, seksuele voorkeur of lichamelijke beperking. Belediging, validisme, bullying en kwetsbaarheid zijn vormen van discriminatie die in strijd zijn met artikel 1 en moeten worden bestreden om iedereen gelijke behandeling en kansen te bieden.
(Gebaseerd op een deels waargebeurd verhaal waarbij het slachtoffer aangifte heeft gedaan bij de politie en melding bij Bureau Gelijke Behandeling).