Wandelen in de natuur geeft ruimte in je brein. Daar zijn al talloze onderzoeken naar gedaan en boeken over gepubliceerd. Zo deed ik een keer mee met een workshop van wandelcoach Oda Salomons waarin zij onder meer de Green Mind Theory toelichtte. In haar blog verwoordt zij hoe onderzoekers Jules Pretty, Mike Rogerson and Jo Barton de term Green Mind hanteren voor de optimale mix van het rode en het blauwe brein.
Impulsiviteit versus kalmte
Heel kort: het rode brein staat voor het zogeheten reptielenbrein, dat doelgericht is, onvrijwillig en impulsief en te maken heeft met het sympathisch zenuwstelsel. Het blauwe brein daarentegen stuurt het parasympatische zenuwstelsel aan; het kalmeert, is bestuurder van rust en maakt verbinding met onze omgeving. Hoe kick je af van het continue actieve rode brein? Want als je altijd maar ‘aan’ staat, loop je op den duur vast.
Afkicken van je rode brein?
Stel jezelf de vraag wat je het liefste doet op dat moment. Waar krijg je altijd energie van? Of waar ontspan jij optimaal door? Zo vallen bijvoorbeeld tijdens een wandeling in de natuur overbodige prikkels weg. Het geeft een zachte focus en je kalmeringssysteem wordt aangezet. Laat bij voorkeur je telefoon thuis als je gaat wandelen in een voor jou bekend gebied. Zet je regelmatig activiteiten van jouw blauwe brein in, dan schijnt het zelfs zo te zijn dat deze bestuurder van rust na vijftig uur zo goed getraind is dat je niet meer in die valkuil stapt van het continue ‘aan’ staan.
Een heuse huismus
Zelf heb ik last van karaktereigenschappen die schijnbaar botsen met elkaar. Aan de ene kant noem ik mijzelf een heuse huismus. Ik vind het heerlijk om in mijn eigen huis bezig te zijn met uiteenlopende, inspirerende en voorbereidende activiteiten. Niet enkel op het gebied van coaching maar ook qua interesses en hobby’s. Ik ben iemand die verveling echt zelden ervaart. En daarnaast ken ik het gevoel van vrijheid en de bijwerkingen van het wandelen in de natuur. Beweging in combinatie met een groene omgeving doen wonderen.
Het schuurt
Waarom die twee eigenschappen schuren? Als ik thuis bezig ben met iets leuks, dan heeft de gang naar buiten een figuurlijk veel te hoge drempel. Voor mijzelf analyseer ik het verder niet meer. Ik observeer en denk soms aan het boek van BJ Fogg, Kleine gewoontes. Gedragsverandering is het meest effectief als we daar babystapjes van maken. Foggs boek is dan voor mij een zachte schop onder de kont. Tijd om mijn focus te verleggen.
Ga je mee? Ik ga nu naar buiten!
Op gezondheidsnet.nl lees je meer redenen om te gaan wandelen >>