Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Hoe hoog is jouw administratie- en regeldruk?

Veel sociaal professionals ervaren administratie- en regeldruk. Movisie ontdekte dat sociaal professionals de gemeente als een belangrijke veroorzaker zien van die regeldruk. Hoe dat precies zit lees je in deze column van Sonja Liefhebber, Kenniswerker leren en professionaliseren bij Movisie.
Sonja Liefhebber.

Veel sociaal professionals ervaren administratie- en regeldruk. En administratie en voldoen aan regels is meestal niet iets waar zij voor warm voor lopen. Liever besteden ze hun kostbare tijd aan het begeleiden van mensen. Sommige professionals noemen percentages van maar liefst 35 procent (dat percentage van hun tijd zijn zij kwijt aan administratie). Wat doen we hen toch aan?

De zorg pakt het probleem wel al aan

In de zorg pakt VWS dit knelpunt al wat langer aan. In programma’s als Ontregel de zorg probeert VWS wetten te versoepelen en toe te werken naar uniforme inkoop en verantwoordingseisen. Ook krijgen kwaliteitsmedewerkers in zorgorganisaties tools om zelf aan de slag te gaan met ontregelen. Een van de grootste veroorzakers in de zorg blijken namelijk opgelegde procedures in de eigen organisatie te zijn. Denk aan het elektronisch cliëntensysteem of het bijhouden van allerlei checklijstjes om incidenten te voorkomen. De aanpak blijkt niet eenvoudig. Het zijn langdurige, ingewikkelde veranderprocessen met vele betrokkenen, belangen en achterliggende oorzaken, zo blijkt uit de evaluatie van het programma Ontregel de zorg. Bij alle betrokkenen moet er besef en urgentie zijn om het knelpunt aan te pakken.

In het sociaal domein weten we nog weinig

In het sociaal domein is er nog nauwelijks aandacht besteed aan administratie- en regeldruk van sociaal werkers. Movisie verrichtte vorig jaar een eerste verkenning van het vraagstuk. Daaruit bleek dat we eigenlijk nog weinig weten. Wat wel duidelijk werd uit gesprekken die we voerden met sociaal professionals is dat zij de gemeente als een belangrijke veroorzaker zien.

Grip krijgen op uitgaven speelt een belangrijke rol. Het gaat dan om administratie voor het verkrijgen van aanbestedingen en voor verantwoording van het werk achteraf. Ik zie dat ook in mijn eigen werk. Wij worden regelmatig benaderd door gemeenten met de vraag mee te denken over het monitoren van een bepaalde voorziening. Dan gaan bij mij meteen de belletjes rinkelen. Wat zijn de verwachtingen over wat deze informatie moet opleveren? Want ik zie het al voor me dat de professional weer allerlei informatie moet gaan intikken in een computer. En dat terwijl er al zoveel data beschikbaar is waar we zo weinig mee doen.

Onbekendheid

Wat ook meespeelt is onbekendheid vanuit het gemeentelijk beleid over wat sociale professionals nu eigenlijk allemaal doen. Dus administratie in de vorm van het verzamelen van informatie over het werk dat men doet. En dat snap ik ergens ook wel. Ik zie een enorme versnippering van organisaties, onderaannemerschap en functies waarvan je soms maar weinig begrijpt.

We zagen het al in de uitkomsten van onze raadpleging Stand van het land. Er zijn zo veel verschillende functies in ons domein dat ik begrijp dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Wat doet een stadsmarinier, generalist, wijk ggd’er of een trajectbegeleider nu eigenlijk en waarin verschilt hun werk? Welke resultaten bereiken ze met inwoners?

Hoe hoog is de druk bij jullie?

De gemeente is natuurlijk niet de enige veroorzaker van administratie- en regeldruk. Om meer inzicht te krijgen op hoe hoog de druk bij jullie is en wat de achterliggende oorzaken zijn, roepen we jullie op de vragenlijst in te vullen. Ben je sociaal werker, ambulant begeleider, maatschappelijk werker of werk je in een wijkteam, vul de vragenlijst in. Hoe meer zicht we krijgen des te gerichter we oorzaken kunnen gaan aanpakken. En ja, dat is een beetje administratiedruk maar wel voor een belangrijk doel!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.