Het teambelang gaat boven alles
Niet de beste spelers winnen, maar het beste team. In de ogen van Louis van Gaal is het beste team de ‘hele organisatie’. Sta er bij stil dat je zonder de bijdragen van collega professionals en ondersteunende diensten niets bent. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel.
Discipline is de basis voor succes
Regels en procedures zijn er om jouw wijkteam boven zichzelf te doen uitstijgen. Het draagt bij aan het leveren van hoogwaardige zorg en ondersteuning. Daarom vraagt het opvolgen van regels en procedures een gedisciplineerde uitvoering. Het is de basis voor succes, aldus Van Gaal. Zijn regels en procedure niet nuttig? Stel ze ter discussie in het team en schaf ze af.
Iedereen moet stipt zijn taak uitvoeren
Zorg ervoor dat iedereen in het wijkteam exact weet wat hij of zij moet doen. Ervaring leert dat teamleden niet altijd weten wat er van ze wordt verwacht en daardoor het wiel opnieuw uitvinden. Bij Van Gaal is het altijd duidelijk wat hij van spelers verwacht.
Gebruik feiten om je methode te onderbouwen
Ontwikkel op basis van de ervaring van alle teamleden een gedegen methode voor het wijkteam. Veel wijkteams hebben bij de start ooit een werkwijze beschreven, maar hebben er daarna nooit meer iets mee gedaan. Een gemiste kans. Het beschrijvingen en continu bijstellen van een methode helpt je team bij het succesvol realiseren van doelstellingen. Van Gaal snapt dit. Wist je dat hij samen met inspanningsfysioloog Jos Geijsel een methode heeft ontwikkeld om conditie op te bouwen?
Perfectionisme maakt het verschil
Streef als wijkteam altijd na perfectionisme. Het voorkomt onnodige fouten en zorgt altijd voor tevreden cliënten. Zoals je waarschijnlijk weet, eist Louis van Gaal elke minuut van de dag scherpte van zijn spelers. Wedstrijden en trainingen worden bijvoorbeeld driedimensionaal opgenomen. Bij het afspelen wordt het beeld vaak stilgezet en geeft Van Gaal de alternatieven aan.
Kwaliteit is het uitsluiten van toeval
Files, slecht weer of ziekte zijn allemaal toevalligheden die goede zorg en ondersteuning aan cliënten in de weg zitten. Kijk welke toevalligheden je kunt bedenken met elkaar en probeer alternatieven te bedenken. Zo werkt Louis van Gaal ook.
Kies een doel
De meeste wijkteams hebben geen duidelijk doel voor ogen. Hierdoor ontbreekt het aan focus. Probeer daarom altijd een doel vast te stellen waar je met elkaar naar toewerkt. Bijvoorbeeld door minister De Jonge als beste wijkteam van Nederland worden genoemd. Van Gaal heeft altijd een doel en laat zich door niets weerhouden om te slagen met zijn team.
De kracht van het woord
Heb als leidinggevende of coördinator van een wijkteam altijd een goed verhaal om teamleden te inspireren en scherp te houden. Van Gaal is een grote fan van ‘management by speech’. Door zijn pakkende manier van spreken en duidelijke doelstellingen houdt hij spelers bij de les.
Privé en werk zijn niet te scheiden
Wees oprecht geïnteresseerd in het privéleven van je teamleden. Zorg ervoor dat je namen van partners en kinderen kent. Je kunt pas echt optimaal functioneren en presteren als het privé goed zit.
Sluit een contract met de maatschappij
Doe iets terug voor de maatschappij en ga samen als wijkteam een of twee keer per maand vrijwilligerswerk doen. Van Gaal is bijvoorbeeld heel betrokken bij de maatschappij, als ambassadeur van fondsenwerver Spieren voor Spieren.
De mens staat centraal
Ieder wijkteamlid vraagt om een unieke behandeling omdat geen mens gelijk is. Accepteer de positieve en negatieve eigenschappen van elkaar. Concentreer je op de positieve eigenschappen en probeer zo weinig mogelijk aandacht te besteden aan de negatieve.