Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Maak eens vaker een ommetje

Dat wandelen goed is voor de gezondheid, weten we inmiddels wel. Maar Jacqueline Schilling ervaart dat het sociaal werkers ook veel kan opleveren als interventie. Ze pleit ervoor dat sociaal werkers tijd inplannen om aan de wandel te gaan in hun werkomgeving.
Jacqueline Schilling

Ik kwam haar tegen tijdens een wandeling. Voor corona kwam ze  naar een contactgroep bij ons, maar het afgelopen jaar was ik haar wat uit het oog verloren. Een praatje bleek de aanzet tot een wekelijks bezoek op één van onze koffieafspraken.

Levensverhaal

Hij had een heel levensverhaal, de meneer op de dijk. Het verhaal onderbrak mijn en zijn wandeling. Ik kon een luisterend oor bieden, we hadden even contact en vanuit mijn werk kon ik hem ook nog een tip meegeven.

Telefoonnummer

Een vaste bezoeker, één van de weinigen waar ik geen telefoonnummer van had. Ik kwam hem tegen, het zal u niet verbazen,  tijdens een wandeling. Er was veel met hem gebeurd de afgelopen maanden. In het bezit van zijn nummer en hij van een uitnodiging voor koffie in het Inloophuis gingen we elk weer ons weegs.

Ongehaastheid

Drie voorbeelden van het belang van toevallige contacten die ontstonden tijdens een ommetje, vanuit een ongehaastheid. Niet gepland, geen vooropgezet doel maar daarom niet minder belangrijk!

Het ommetje van de sociaal werker

Er wordt in deze tijd wat afgewandeld, de Ommetje-app van de Hersenstichting wordt veel gebruikt. Wandelen is goed voor je gezondheid, dat weten we inmiddels allemaal.  Maar ben je je ervan bewust dat het ook als interventie van de sociaal werker veel kan opleveren?

Zichtbaar

Nu heb ik het voordeel dat ik werk in mijn woonplaats en dus ook wanneer ik niet aan het werk ben geregeld mensen tegenkom. Maar als sociaal werker kun je natuurlijk ook gewoon tijd inplannen om aan de wandel te gaan in je werkomgeving. Zo ben je zichtbaar en ga je naar de mensen toe. Neem daar vooral ook ruim de tijd voor zodat je het gesprek aan kunt gaan zonder dat je snel weer verder moet.

Op een muurtje

Ik leerde dit al tijdens mijn stage bij een opbouwwerker. De eerste dag dat ik stage liep was het eerste dat we deden een rondje door de wijk lopen. Op dat ommetje zaten we even bij iemand op een muurtje, liepen we binnen bij een wijkbewoner en zo leerde ik in een uurtje al veel over wat er speelt in de wijk.

Zonder plan

Misschien vind je het wel spannend zo op stap te gaan zonder plan. Allerlei twijfels en onzekerheden kunnen opspelen. Misschien kom je wel niemand tegen, hoe raak je met iemand in gesprek? Zitten mensen wel op mij te wachten? Vragen die ieder die op deze manier werkt vast herkent.

Laat je verrassen

Maar laat het je er niet van weerhouden om dat ommetje te gaan maken. Laat je verrassen door onverwachte ontmoetingen.  En probeer vooral ook zonder agenda de straat op te gaan. Niet het promoten van je activiteit of organisatie staat centraal. Maar richt je puur op de ontmoeting en op wat de ander daarin nodig heeft. Misschien is dat hetgeen wat jij te bieden hebt, maar misschien kun je ook verwijzen naar een andere activiteit. Of misschien is het contact op zichzelf al genoeg.

Dus maak komende tijd eens dat ommetje: goed voor je eigen gezondheid, maar zeker ook voor die van de ander!

Vorig artikelColumn: Parkeeraanslag voor onze gehandicaptenbus
Volgend artikelColumn: Toegang tot passende zorg
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.