In mijn ogen is er niks mis mee, zolang het een act is. Net als John Travolta in de rol van Vincent Vega in mijn lievelings film Pulp Fiction. Een uiterst gewelddadige film waar ik van genoten heb. Net als van meer van dat soort films. Mijn vrienden zeggen dat ik er niet gewelddadig door ben geworden. John ook niet volgens mij. En wat ik eerder heb geschreven, het grootste deel van de gangsta rap liefhebbers, is vrijwel nooit een gangster geworden.
Tijden veranderen
Persoonlijk heb ik weinig met de lyrics van drillrap. Het is mij te agressief. En als het geen act meer is, maar hetgeen waar over wordt gezongen ook echt ten uitvoer wordt gebracht, verafschuw ik dat. Overigens is mijn manco dat ik een ouwe bok ben die in de disco tijd is opgegroeid. Als je toen deed waarover gezongen werd, kon dat alleen ontaarden in dans- en vrijpartijen. Tijden veranderen. Het wordt niet beter of slechter. Alleen anders.
Een knuffel van oma
In mijn eerste zin had ik het over drillrappers, maar het gaat om jongens die van drillrap houden. Ons project ‘No knives, better lives’ loopt nu een paar jaar en het begint haar vruchten af te werpen. Het heeft ons team de kans gegeven de jongens beter te leren kennen. In de muziek kunnen ze hun ei kwijt en voelen ze een sterke band. Een band met leeftijdsgenoten die vooral op die leeftijd zo belangrijk is. Het zijn jongens die ook wensen, behoeften en dromen hebben. Die een goede toekomst en een fijn leven willen, zich bekommeren om hun familie en gek zijn op een knuffel van hun oma en moeder.
Versterken van beschermende factoren
Opgroeien onder moeilijke omstandigheden, geen positieve rolmodellen, weinig weerbaarheid tegen groepsdruk, niet weten welke kanalen te bewandelen om dromen te realiseren, kunnen redenen zijn waardoor sommige jongeren het moeilijker hebben om hun dromen te realiseren. Daar kan het jongerenwerk wat betekenen. Er worden aan de lopende band nieuwe methodieken bedacht, maar het draait allemaal om het versterken van beschermende factoren (Communities that Care).
Jongeren niet afhankelijk laten blijven
Je kan alleen wat betekenen of veranderen als je weet wie de jongeren zijn. Je kan ook alleen van waarde zijn als de jongeren jou kennen en vertrouwen. Dat kost tijd. Zo is het ook gelopen bij een groep waar we nu mee bezig zijn. Inmiddels hebben ze een podcast gemaakt waarin ze zichzelf kwetsbaar hebben opgesteld. Ze willen daar verder mee gaan. In de volgende fase gaan we hen helpen om zelf wegen te vinden om de dingen te kunnen doen die ze leuk vinden. Jongerenwerkers moeten hun inzet zo snel mogelijk afbouwen en jongeren niet onnodig lang afhankelijk laten blijven.
Positieve groepssocialisatie
Het doel is negatieve groepssocialisatie ombuigen tot positieve. Dat betekent niet alleen praten, maar vooral ook doen. Een jongen uit de groep is een muzikaal talent. Dertien jaar, schrijft zijn teksten zelf en rapt als een pro. Zijn teksten waren agressief en gingen onder andere over het neersteken van vijanden. Daar heeft hij nu afstand van genomen en inmiddels heeft hij een mooi nummer opgenomen waar een gave clip bij is gemaakt. Het gaat over zijn leven en dromen. En toch blijft hij stoer.
Rimpeleffect
Een mooi eindproduct van een project kan als een steen in het water zijn die het bekende rimpeleffect veroorzaakt. Ook in dit geval. Jonge jochies uit de buurt kijken tegen hem op en willen ook muziek maken die hij maakt. Hij gaat nu die jonkies begeleiden. Hij krijgt positieve aandacht van leeftijdsgenoten en zijn familie is enorm trots op hem. Ik zie hem stralen en vol zelfvertrouwen door de buurt lopen. Dertien jaar en een mooie toekomst voor zich.