Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Dat zég je toch niet

Hoe vaak hoor je professionals niet zeggen dat ze iemand in zijn kracht gaan zetten? Hocus pocus pilatus pas. Ik moet meteen denken aan mijn zoontje van zes jaar die legopoppetjes van krachten voorziet door er een soort toverformule op uit te strooien. Hoeveel macht (of kracht) denk je dat je hebt? In fantasiewerelden is natuurlijk alles mogelijk. Maar de werkelijkheid is volgens mij anders.
Dat zég je toch niet

De vorige keer blogde Elsbeth over de sociale kaart >>
Iemand in zijn kracht zetten. Of een andere veelgehoorde uitspraak: Iemand zijn regie teruggeven. Wat voor een gedachten zitten er achter deze uitspraken? Kunnen professionals, of wie dan ook, werkelijk iemand in zijn kracht kan zetten? Of zijn regie terug geven? Wat een grootheidswaanzin en arrogantie eigenlijk. Of kinderlijke fantasie.

Geloof je werkelijk dat iemand zonder professionele inzet krachteloos is? En regieloos? Krijg je als professional dan niet juist datgeen je eigenlijk niet wilt? Namelijk dat de ander gaat geloven dat hij krachteloos en regieloos is? Dat hij overgeleverd is aan de krachten van buitenaf. Oftewel aangeleerde hulpeloosheid: het verschijnsel waarbij een mens geleerd heeft dat hij geen invloed kan uitoefenen op de gebeurtenissen die hem overkomen.

Volgens mij willen veel professionals het tegenovergestelde bewerkstelligen. Namelijk dat iemand erachter komt dát hij invloed heeft op zijn leven. En dat hij erachter komt wat hij kan doen om ervoor te zorgen dat de situatie waarin hij zit verbetert. Of in ieder geval niet verslechtert. Dat iemand ruimte ervaart om keuzes te maken en beslissingen te nemen.

Waarschijnlijk bedoelen professionals dát als ze zeggen dat ze ‘ iemand in zijn kracht gaat zetten’ of ‘ zijn regie terug geven’ . Maar zeg het dan anders.

Het klinkt volgens mij heel anders als professionals zeggen dat ze uitgaan van de kracht van een ander. Of overtuigd zijn van de kracht van een ander. En dat ze de persoon in kwestie vooral vragen stellen die maken dat hij zelf antwoorden en oplossingen vindt op de vraagstukken in zijn leven.

Want in toverspreuken die anderen kracht geven gelooft mijn zoontje misschien wel maar ik niet (meer).

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ach, laten we het ook niet te serieus nemen. Het is hoe de wind waait. Ik merk aan tafel met instellingen en ambtenarij dat er een set aan jargon is die van tijd tot tijd verandert. En dat jargon is het glijmiddel. De party-lubricant om te laten zien dat je braaf door de beleidsmatige hoepel springt.
    En nu is de flavor of the week ‘in de kracht zetten’. Zo ben ik in zo’n week voortdurend stippen aan de horizon aan het zetten, al meedoend wederkerigheid aan het creëren en geheel nieuwe stijl een stukje participatie aan het bevorderen in verbinding met partners in het voorliggend veld .
    Pas echt eng is, dat als je serieus in normale mensen taal gaat uitleggen wat je doet, 90% van de toehoorders afhaakt.

  3. Dat soort termen wordt gebruikt door mensen met een superieuriteitsgevoel ten opzicht van de volgens hen ‘zielige arme sloebers’ die niets zelf kunnen. Bij politici en ambtenaren kom je ze veel tegen. Ik heb me daar vanaf het begin tegen verzet tijdens overleg met de gemeente Rotterdam. Al eerder vond ik de term ‘iedereen moet meedoen’ in ambtelijke en politieke documenten getuigen van onbegrip voor mensen die niet mee kunnen doen. Goed dat Elsbeth er op deze plaats weer eens aandacht voor vraagt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.