De vorige keer blogde Hans over energieke, sociale professionals die maatschappelijke meerwaarde brengen >>
Recent was ik aanwezig op twee conferenties voor welzijnswerkers. Het Zorg en Welzijn jaarcongres in Ede en een netwerk-event georganiseerd door CNV Publieke Zaak, in Amersfoort. Wat mij op beide bijeenkomsten raakte was dat het gonsde van de onzekerheid. Of anders gezegd: de angst regeert.
‘Ik ben per 1 september ontslagen en moet nu wat anders vinden.’
‘Ik weet al dat ik op 1 januari 2015 geen werk meer heb.’
‘Ik heb nog geen idee maar ontslag zou heel goed kunnen als de gemeente voor 1 november niet bij ons inkoopt.’
Het komt niet uit de lucht vallen. In de afgelopen tijd bleek in kwartaalberichten van het UWV steeds weer dat vooral uit de sector welzijn en zorg WW-aanvragen binnenkwamen. En dat gaan er nog meer worden. Een in en in triest gegeven.
Wat de collega’s die al “aangezegd zijn” (zo’n vreselijke term!) met elkaar verbind, was dat ze stuk voor stuk door het UWV gestimuleerd worden hun Linkedin-profiel op orde te maken. Al die loopbaancoaches daar promoten kennelijk dit platform.
Daar zit wel wat in, want een groot deel van werkend Nederland heeft er een profiel. En nog lang niet iedere welzijnswerker die twintig/dertig jaar bij dezelfde baas heeft gewerkt, kan hetzelfde zeggen. Maar ook stagiaires en net afgestudeerden blijven hier in gebreke.
In mijn gastlessen en workshops over social media check ik dat ook altijd even. Vaak heeft ongeveer een derde tot de helft een Linkedin account en een redelijk ingevuld profiel. Ook ik doe dan een dringend beroep op de deelnemers hier werk van te maken. Laat de angst je niet neerslaan! Je kan zelf actie ondernemen.
Je bent niet klaar als je je profiel hebt ingevuld met je werkervaring en je opleidingen. Dan komt het er echt op aan. Ga jij bij de meerderheid horen die met het zinnetje ‘Op zoek naar een nieuwe uitdaging’ achterover leunt en denkt dat de banen nu wel op je af gaan komen? Of ga je er uit te halen wat er in zit?
‘Er is genoeg werk, maar er zijn geen banen’, was een van de uitspraken op het CNV event. Je zult dus actief moeten worden op Linkedin, wil je het voor je laten werken. Je moet je laten zien. Jezelf verkopen als die professional die geschikt is voor die ene baan. Echt, stap uit je eigen schaduw!
Linkedin-tips
De volgende acties zijn van belang.
– Natuurlijk actief je profiel up to date houden.
– Tijd maken om je collega’s, je ex-collega’s uit vorige banen, je studiegenoten, leden van je zangkoor, vaders en moeders van het schoolplein, je jeugdvriendinnen en jouw familie uit te nodigen in jouw netwerk. Met een persoonlijk bericht! Niet met de standaard zin die Linkedin je geeft, daar maak je geen vrienden mee. Streef naar 250 mensen of meer.
– Vanaf nu wel al die wachtende uitnodigingen om te verbinden accepteren! Die mensen zijn in jou geïnteresseerd! Ontvang ze met open armen want je hebt ze keihard nodig. Om die 250 te halen maar vooral omdat ze voor je mee kunnen gaan kijken naar werk en klussen. Dus laat ook die mensen toe die 3e achter hun naam hebben staan, als je denkt dat ze iets voor je zouden kunnen betekenen.
– Lid worden van groepen op jouw vakgebied. Zorg + Welzijn en Welzijn Nieuwe Stijl zijn er alvast twee die je niet mag missen.
– Om de interesse te wekken van anderen heb je in groepen de kans mee te discussiëren over onderwerpen die andere aandragen. Maar jij kan ook diegene zijn die een discussie begint. En je mag ook je eigen groep beginnen!
– Jezelf aanwennen om tenminste eens per week iets van je te laten horen. Je verschijnt dan in de tijdslijn van iedereen die jou aan het volgen is En dat helpt om “top of mind” te blijven in je netwerk. Je laat telkens even weten dat je nog bestaat. Kiekeboe!
Mocht jij ook hard op zoek zijn naar ander werk, dan hoop ik dat je hier wat aan hebt en wens ik je heel veel succes op Linkedin! Natuurlijk ben ik daar zelf ook te vinden. Mijn profiel staat hier. Ik kom je daar graag tegen.