Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De decentralisatie is failliet

Faillissementen zijn inmiddels weer een heel normaal verschijnsel nu onze kapitalistische economie in crisis verkeert. Persoonlijk wen ik er nooit aan. En al helemaal niet als het gaat om non-profitinstellingen. Deze keer is het Amsterdamse IJsterk aan de beurt, een organisatie die met 250 formatieplaatsen welzijnswerk uitvoert in de Amsterdamse binnenstad en stadsdeel Westerpark.
De decentralisatie is failliet

Wat is er aan de hand als een instelling continu meer geld uitgeeft dan er binnenkomt? Wil het management steeds meer diensten leveren dan het van de opdrachtgevers krijgt betaald? Zelf vind ik het moeilijk te bevatten dat een gesubsidieerde instelling überhaupt failliet kan gaan, maar het gebeurt telkens weer, crisis of niet. De drama’s rondom WING Groningen, Opmaat Emmen, Radius Haarlem, Welzijn Zeeburg Amsterdam en het megalomane Alcides staan in mijn geheugen gegrift. En door bezuinigingen staan ook nu weer veel organisaties onder druk.

Tegelijk wil het ministerie van VWS voor het functioneren van de Wet maatschappelijke ondersteuning het welzijnswerk een impuls geven met de campagne Welzijn Nieuwe Stijl. Zo’n initiatief krijgt iets potsierlijks als gemeenten niet meer bereid of in staat zijn in sociaal werk te investeren en lokale organisaties blijven omvallen. Sinds de invoering van de decentralisatie in de jaren ’70 is het welzijnswerk verzeild geraakt in een eindeloze worstelpartij tussen veelal amateuristische lokale politici en managers die vaak niet met geld lijken te kunnen omgaan.

Wellicht is het een idee om ook het welzijnswerk in landelijke ketens te organiseren en te bevrijden uit de decentralisatie. Die heeft immers alleen maar tot deprofessionalisering geleid. Het is in elk geval nuttig om minder afhankelijk te zijn van de continue koerswijzigingen van lokale en landelijke overheden. Wat opvalt, is dat landelijke organisaties als het Leger des Heils, Humanitas en MEE er wel in slagen een duidelijk profiel neer te zetten en slagvaardig hun missie uit te voeren.

1 REACTIE

  1. Een uitdagend idee: “het welzijnswerk in landelijke ketens te organiseren en te bevrijden uit de decentralisatie”.
    Zolang de kaders van de Wmo lokaal geregisseerd worden heeft het welzijnswerk een voorsprong op landelijk werkende organisaties zoals Humanitas en MEE. Wat ik zie is dat zij lokaal moeilijk hun voet tussen de deur krijgen.
    Wat profilering betreft hebben zij duidelijk een voorsprong.
    Voor mij is de uitdaging hoe we binnen de bestaande kaders van lokaal werkende welzijnsorganisaties toch landelijk en samen aan een betere profilering kunnen werken. Ik noem dit voor het gemak het ‘meubelboulevard-denken’. Gezamelijk presenteren met hetzelfde product maar toch een verscheidenheid aan presentaties, prijzen, kleuren en assortiment.
    Met de portal http://www.welzijnnederland.nl, hoop ik daar in ieder geval een (bescheiden) bijdrage aan te leveren.
    Hartelijke groet,
    Anneke Krakers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.