• Impuls kleinschaligheid: in januari maakte staatssecretaris Bussemaker bekend dat er dit jaar een regeling komt voor zorgaanbieders om hen te helpen bij het realiseren van meer kleinschalige woonvoorzieningen voor dementerenden. Belangrijk nieuws, waarop zorginstellingen zich nú al kunnen voorbereiden
• Crisisdreiging: het lijkt onvermijdelijk dat het aanstaande kabinetspakket van maatregelen om de economische crisis te bestrijden, ook consequenties zal hebben voor de overheidsuitgaven aan de AWBZ. Het is jammer dat een preventieve houding van de sector lijkt te ontbreken. De intensivering van investeringen door Rijk en provincies hoeft niet alleen in infrastructuur, maar kan en moet juist ook in de zorg! Investeren in ‘welzijn’ en techniek helpt zorguitgaven te beperken! Of: gebruik de crisis als impuls om van het ‘overlegmodel’ naar een ‘ondernemersmodel’ te gaan.
• De crisis als kans: vastgoedprojecten worden minder makkelijk verkocht. Dat zijn kansen voor nieuwe bestemmingen – woonzorgprojecten bijvoorbeeld. En gemeenten worden makkelijker met bestemmingsplannen, om ontwikkeling en bouw niet verder tegen te werken. Nóg een kans dus.
• Innovatie: geleidelijk wordt het thema ‘innovatie in de ouderenzorg’ geïncorporeerd. Organisaties krijgen meer ‘gevoel’ bij nut en noodzaak van innovatie. Maar grootschalige toepassing lijkt nog verder weg.
• Nieuwe ondernemers: er lijken steeds meer grote en kleine ondernemers te ontstaan met interesse voor de groeiende ouderenzorgmarkt. Als bestaande, reguliere zorginstellingen niet tijdig ombuigen, zijn het de nieuwe toetreders die straks de grote veranderingen veroorzaken. Is niets mis mee, maar mogelijk kunnen die minder volwaardig op alle doelgroepen inspelen.
• Buurtzorg in de picture: ook zo’n nieuwe onderneming die de ‘publiekslieveling’ van het moment is. Het succes is nog relatief bescheiden, maar in potentie omvangrijk. Personeel krijgt passie terug, cliënten betrokkenheid en reguliere organisaties worden uitgedaagd óók in actie te komen. Prima dus!
• Fusies: er is gemengd fusienieuws. Meavita defuseert, de fusie van Carinova Leiboom Groep, Vérian, Sutfene en ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente gaat ook niet door. De Amstelring en Osira daarentegen gaan wél fuseren.
Wat leert ons dit? Wat mij betreft dat het neerzetten van een eigen, innovatieve koers vanuit ondernemerschap goede kansen voor de toekomst biedt.
Hugo van den Beld (1968) is senior adviseur bij Twynstra Gudde. Als politicoloog en gerontoloog is hij actief voor welzijnsorganisaties, woningcorporaties en zorginstellingen. Hij kent de sector en heeft ruime ervaring met visie-, strategie-, concept- en projectontwikkeling in wonen, zorg en diensten. Hij richt zich vooral op innovatie, samenwerking en ondernemerschap. Zijn blogs zijn te vinden op www.twynstraguddeblog.nl/hugovandenbeld