Vorig jaar voerden wij de discussie over het wel of niet verplicht stellen van griepvaccinaties voor deze professionals. Onlangs promoveerde er een arts-onderzoeker op de vaccinatiegraad van ziekenhuispersoneel, waaronder verpleegkundigen en artsen.
Uit dit onderzoek blijkt dat leeftijd een rol speelt bij het wel of niet laten vaccineren. Verpleegkundigen en artsen boven de 40 jaar laten zich sneller vaccineren. Een handig tijdstip waarop de griepprik wordt aangeboden speelt ook een rol. Maar de factor ‘het bewust zijn van de gevaren van influenza voor hun patiënten’ kwam ook uit het onderzoek naar voren. De griepprik doe je niet alleen voor jezelf maar vooral voor je patiënt, beweert de onderzoeker. Dit betekent ook dat je niet door moet blijven werken met griepachtige verschijnselen, immers dan kun je ook patiënten besmetten.
Blijft natuurlijk staan dat je zelf beslist of je wel of geen griepprik neemt. En volgens mij kunnen verpleegkundigen en artsen dat heel goed. Zij nemen tenslotte tientallen besluiten over de gezondheid van anderen, dus waarom zouden zij dit niet voor zichzelf kunnen?