Uit de reportage over het Drents Dorp blijkt dat andere groepen juist niet actief zijn. Bijvoorbeeld omdat ze jonger zijn of geen hulp durven te vragen. Om vraag en aanbod aan elkaar te knopen, is de inzet van sociale werkers nog altijd onvermijdelijk, zo blijkt uit het verhaal.
Dat de samenleving nog steeds aan de zijlijn staat als het gaat om hulp aan kwetsbare mensen, blijkt ook uit het rapport ‘Het spel op het maatschappelijk middenveld’, over trends in de Wmo. Het gebrek aan betrokkenheid van veel burgers en burgerorganisaties bij de hulp aan kwetsbare medeburgers wordt volgens kennisinstituut MOVISIE een trend.
Professionele organisaties weten intussen wel dat ze moeten meedoen en spelen het Wmo-spel al goed mee. Maar verenigingen als de plaatselijke voetbalclub of harmonie willen zich er vaak niet aan branden: ze willen niet verantwoordelijk worden gemaakt voor bijvoorbeeld de begeleiding van autisten, zo blijkt uit het artikel over de drie Wmo-onderzoeken die deze maand verschijnen (pag. 18). Als die tendens doorzet, komt er van de Wmo-filosofie – actieve burgers zetten zich in voor de kwetsbare medemens – niet zoveel terecht. En dat zou heel jammer zijn.