Het aantal verkeersslachtoffers als gevolg van alcoholgebruik blijft hardnekkig hoog. Huiselijk geweld en uitgaansgeweld zijn vrijwel altijd gerelateerd aan alcohol. De gezondheidsschade onder met name jongeren is enorm. De maatschappelijke en economische kosten van alcoholmisbruik bedragen miljarden.
Daarom is het niet zo gek dat tal van gemeenten bezig zijn met de aanpak van alcoholmisbruik. Ze moeten ook wel, want de rijksoverheid laat het hier behoorlijk afweten. Zo weigeren regering en parlement de wettelijke leeftijd voor alcoholgebruik te verhogen naar achttien jaar. De gemeenten mogen hiermee experimenteren, wat zinloos is wanneer de ene gemeente het wel en de andere het niet doet. Dan wordt alleen maar het alcoholtoerisme in de hand gewerkt. De commercie wordt niet aangepakt, want de alcohollobby is sterk. Er wordt immers veel geld verdiend aan alcohol. Alcoholmisdaden in het verkeer worden nog altijd te licht bestraft.
Wel komt het kabinet met een riedel over de eigen verantwoordelijkheid van de ouders. Dat geldt zeker voor het merendeel van de ouders. Maar wat te doen met ouders die gewoon meezuipen op en in de talloze illegale zuipplekken van jongeren? Wat te doen met ouders die het heel normaal vinden dat hun twaalf- of dertienjarig – of nog jonger – kind een pilsje of een breezertje probeert? Om er alvast een beetje in te komen? Onderzoek leert dat vroegtijdig alcoholgebruik bijna altijd thuis begint en dus niet in disco’s, sportkantines of andere erkende drinkplaatsen.
Ons christelijk-sociale kabinet heeft de jeugd en het gezin hoog in het vaandel staan, maar als het erop aankomt maakt het zich liever druk om een obscuur en bejaard pornofilmpje, dan om hetgeen onze jongeren echt naar de kloten helpt.
Bert Middel (1952) was lid van de Tweede en de Eerste Kamer en lector ‘zorg en welzijn’ aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Hij is nu burgemeester van Smallingerland (Drachten en omstreken) en publicist.