Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Er zullen doden vallen

Het is herfst en ik sta op het perron te wachten op de trein. Herfst en spoorwegen, ik moet automatisch denken aan vertragingen en blaadjes op het spoor. Hoe vaak gaat het echt fout? Voor gemeenten is het ook herfst. En de koude winter komt daar genadeloos snel achteraan.
Er zullen doden vallen

Veel gemeenten zetten alles op alles om klaar te zijn op 1 januari 2015. Dat is de dag waarop alles anders wordt. Bij sommige gemeenten zie ik de paniek losbreken. Er is nog zoveel te doen!

Er zullen doden vallen. Dat is het grootste angstbeeld van gemeenten. Inderdaad zullen er mensen overlijden in een situatie waar de gemeente vanaf 2015 verantwoordelijk voor is. Ik voorzie aftredende wethouders. Ik zie gemeenten die de boel gaan dichttimmeren met regels en protocollen na een incident. Er wordt budget vrijgemaakt, want dit mag nooit meer gebeuren.

Ik denk dat gemeenten veel kunnen leren van de Nederlandse Spoorwegen. Want ook NS kent het fenomeen dat het in 95% van de gevallen prima gaat, ook in de winter. Maar heel, heel soms gaat het enorm mis. Dan worden de veldbedden uit het depot gehaald om gestrande reizigers op te vangen. De laatste keer dat dat nodig was, kwam er niemand. Vol verbazing keek NS hoe inventieve burgers razendsnel appjes en websites uit de grond stampten om gestrande reizigers te koppelen aan mensen met auto’s.

Jeugdwerkers gaan straks heftige situaties in gezinnen meemaken, vreest Ingrid Wood van de Belangenvereniging van Medewerkers in de Jeugdzorg (BMJ). ‘We moeten inzetten op eigen kracht, maar dat gaat lang niet altijd op.’ Lees hier meer >>

Rust NS op haar lauweren? Absoluut niet. Met een ruimere dienstregeling, meer personeel, sms-alerts en sandite (jaja, u leert er nieuwe woorden bij) gaan ze de strijd aan met de elementen. Het NS-personeel krijgt daarbij de bewegingsruimte om minder streng met regels en procedures om te gaan.

Hier zie ik een uitdaging voor gemeenten. Regel het zo goed mogelijk en kijk goed naar wat cliënten willen. En met stip op één: geef professionals scharrelruimte. Natuurlijk gaan er dingen mis. En natuurlijk wordt de periode na 1 januari spannend. Maar incidenten zijn van alle tijden. Ook nu overlijden mensen door onzorgvuldig handelen en hiaten in procedures. En na een periode van vallen en opstaan, wordt het gewoon weer voorjaar.

Matthijs Terpstra is Senior Adviseur Participatie en actief burgerschap bij Movisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.