Ik was in Bologna voor een internationaal uitwisselingproject over de ondersteuning van jong volwassen mantelzorgers. Naast Italië en Nederland doen ook Duitsland, Schotland en Ierland mee. We inventariseren de situatie en ondersteuningsmogelijkheden per land, zoeken naar goede voorbeelden en dat moet uiteindelijk een handboek opleveren.
Schotland is onze voorloper. De landelijke overheid daar is ervan overtuigd dat het belangrijk is om jong volwassen mantelzorgers te ondersteunen. Dit doen ze bijvoorbeeld door voorlichting te geven op scholen en deze jongeren te begeleiden in hun loopbaan.
In Duitsland en Italië gaat het minder snel. In Duitsland gaat de aandacht nog steeds uit naar oudere mantelzorgers. En in Italië speelt alle zorg zich binnen het gezin af waardoor ‘family secrets’ ontstaan. Nederland en Ierland behoren tot de middenmoot. We hebben steeds meer aandacht voor jong volwassen mantelzorgers, maar dit is sterk afhankelijk van de gemeente en van organisaties.
Toen wij in Bologna de koppen bij elkaar staken, ontdekten we dat één van de succesfactoren is dat je jonge mantelzorgers oprecht aandacht geeft als individu. Dat je ze niet meteen diagnosticeert en problematiseert maar per persoon bekijkt hoe hun situatie is en wat ze nodig hebben.
Een onderzoeker uit Italië illustreerde dit met het verhaal dat er in Italië een wedstrijd was uitgeschreven over de waarde van individuele aandacht. De winnaars waren een barman, een autoverkoper en een rechter. Uit bezoeken van mystery guests bleek dat zij niet alleen dat drankje of die auto wilden verkopen of dat oordeel wilden vellen, maar dat zij een praatje met hun klant en oprechte interesse op de eerste plaats stelden. Dit legde de basis voor hun werk en zorgde voor zeer tevreden klanten.
Europese samenwerking? Ik weet nu hoe handig het is om met andere landen uit te wisselen en van elkaar te leren. En minstens zo belangrijk: die Italiaanse wedstrijd heeft mij ervan overtuigd dat het belangrijk is om met oprechte aandacht individuele mensen centraal te stellen. Doet u mee?
Kijk voor meer informatie ook op de – Europese – website Young Adult Carers
Ilse de Bruijn is adviseur Sociale Zorg bij Movisie.