Lees hier meer blogs van Jillis Kors >>
Bedrijven en burgers nemen beleid van de overheid in eigen handen en bepalen in overleg met de overheid hoe dat beleid uitgevoerd gaat worden. Op dit moment doen studenten van de hogeschool onderzoek op fundraising, sponsoring en grantmaking. Er wordt een focusgroep van ambtenaren gevormd, bedrijven willen graag ‘sparren’ (waaronder een zorgcombinatie en een sociale werkvoorziening) en individuele bewoners hebben zich aangemeld voor medewerking.
Op 27 januari kwam een eerste focusgroep bijeen tijdens een ontbijtje in de binnenstad van Zwolle. In een prachtig klassiek pand, dat geëxploiteerd wordt door bewoners, aan een prachtig aangeklede tafel zaten een directeur van een netwerkbedrijf voor duurzame initiatieven, een econoom, vertegenwoordigers van de gemeente Zwolle, een kunstenaar, een media ontwerper, een bewoner en voormalig medewerker van de een landelijk kennisinstituut en medewerkers van een goede doelen organisatie.
In de focusgroep is een grote belangstelling voor filantropie, maar ook een grote zorgvuldigheid in oordelen over de mogelijkheden. De overheid wordt door niemand opzij gezet, de overheid is juist een belangrijke partner. Filantropie moet geen vervangende overheid worden. Formele regels en informele regels zullen op elkaar afgestemd kunnen worden om op deze manier bewoners meer invloed te geven. Zorg voor wederkerigheid en toegankelijkheid (publieke diensten moeten voor allen toegankelijk blijven).
Belastingwetgeving kan doneren aantrekkelijker maken. Bestaande welzijnsprojecten zullen wellicht opnieuw vorm moeten krijgen om te kunnen voldoen aan de gunfactor van filantropen. Aanscherping van rendement en waarde van sociale projecten kunnen wellicht gemeten worden (een wens van de gemeente is onder meer het project te volgen met SROI). Bedrijven en burgers zullen slechts willen bijdragen als helder is of de projecten rendabel zijn en bovenal wordt duidelijk dat geld niet de plaats van betrokkenheid kan innemen. Betrokkenheid gaat voorop, met de betrokkenheid komt het geld.
Jillis Kors, (Groningen, 1974), opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie, is ontwikkelaar en uitvoerder van opbouwwerk en participatie projecten. Sinds oktober 2008 is hij opbouwwerker in Zwolle.
Hoi Jillis, zeer interessante blog. Met de bezuinigingen in het achterhoofd ging ik zoeken over filantropie in oa Nederland, en zo kom je hier terecht 🙂
Heeft jullie focusgroep weleens iets gepresenteerd aan de politiek? en kwam er een reactie?
Het idee dat georganiseerded filantropie de sociale bezuinigingen kunnen afwenden, klinkt veel Nederlanders misschien als muziek in de oren. Ik blijf ook graag op de hoogte van jullie vorderingen.
Razend interessant, Jillis, ik blijf graag op de hoogte van jullie vorderingen, inclusief het ‘verdienmodel’