Lees hier meer blogs van Jillis Kors >>
Het maatschappelijke debat hierover is in volle gang. Een gedachterichting is dat maatschappelijke organisaties hybride organisaties kunnen worden met financiering van activiteiten uit zowel commerciële als publieke middelen. Ook is er behoefte aan meer ruimte voor burgerinitiatieven en eigen verantwoordelijkheid bij het bieden van ondersteuning aan elkaar. Burgers zouden zelf verantwoordelijk kunnen zijn voor maatschappelijke initiatieven en de ondersteuning zou privaat gefinancierd kunnen worden.
Op 22 juni 2011 is door vertegenwoordigers van het kabinet en vertegenwoordigers uit de sector filantropie een convenant getekend waarmee het kabinet het ‘maatschappelijke belang erkent van de filantropische instellingen’ en zich ‘bereid verklaart een gezamenlijke inzet ten behoeve van een betere samenleving te bevorderen’. Het convenant speelt in op de veranderende relatie tussen overheid en maatschappelijke initiatieven. Het Nederlandse kabinet laat zich inspireren door de Verenigde Staten en Groot Brittannië waar onder andere ‘Big Society’ en ‘Community Banking en Community Foundation’ succesvolle concepten zijn.
Omdat ik in 2010 al eens onderzoek deed naar de haalbaarheid van een Investeringsbank en omdat ik binnenkort ga afstuderen leek het voorgaande ideaal als onderwerp. Na het indienen van een onderzoeksvoorstel werd ik bedolven onder reacties uit het werkveld. De andere verzorgingsstaat, filantropie en civil society zijn actuele onderwerpen. Zowel burgers als bestuurders tonen interesse. Met een subsidie van het ministerie en een groep geweldige deskundigen ga ik met enorme nieuwsgierigheid in 2012 een verkenning doen naar de werking van een filantropiemodel in de lokale gemeenschap.
De komende maanden zal ik u informeren over ervaringen en vorderingen. Het wordt een rondgang langs devotie en reformatie, verzorgingsstaat en transitie van maatschappelijke organisaties, civil society en solidariteit, sociologie en economie, filantropie en venture filantropie. U hebt ongetwijfeld een mening over deze ontwikkeling en wordt uitgenodigd deze hier te delen.
Jillis Kors, (Groningen, 1974), opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie, is ontwikkelaar en uitvoerder van opbouwwerk en participatie projecten. Sinds oktober 2008 is hij opbouwwerker in Zwolle.