Mijn woonstad Almere heeft toegankelijkheid en inclusie hoog in het vaandel staan. Ongeacht leeftijd, mobiliteit of bekwaamheid zou iedereen die in de stad woont of bezoekt gelijke toegang moeten hebben tot alle genoegens die Almere te bieden heeft. Van wonen en werken tot met elkaar sporten, spelen en natuurlijk op bezoek bij de Floriade Expo in het hart van de stad, die op 13 april door de koning is geopend.
Almere, een vijftig jaar jonge stad op de bodem van de Zuiderzee lijkt zonder heuvels en oude ontoegankelijke gebouwen uitermate toegankelijk voor mensen met een functiebeperking. Dat geeft de stad een uitstekende startpositie voor een inclusief imago.
Ervaringsdeskundigen ingezet
Toch gaat niet alles vanzelf. Want niet iedereen die meewerkt aan een inclusieve stad weet hoe het is om in een rolstoel rond te rijden, verstandelijk beperkt of slechtziend te zijn – en wat voor deze mensen nodig is. Samen met de planologen van Almere, de Floriade-organisatie en ervaringsdeskundigen hebben mijn dochter Mayim en ik daarom oplossingen bedacht voor de inclusieve uitdagingen van alle toekomstige exposities en woonwijken.
Unieke wegen en paden: Blinde mensen hebben vaak last van obstakels op de route. Alle paden en wegen op de Floriade zijn daarom obstakelvrij. In het midden ligt een functionele regengoot die te voelen is met een blindengeleidestok. Het wegenstelsel biedt ook ruim baan voor rolstoelers. Op deze manier kun je van tevoren een inclusieve inrichting bedenken, zonder dat je het gevoel hebt dat de voorzieningen er later ‘ingeplakt’ zijn.
Bruggen en hellingen: De vier circulaire, duurzame bruggen die voor de Floriade zijn ontworpen hebben een maximale hellingshoek van 2%, zodat je als rolstoeler niet uitgeput bent na de beklimming van de eerste brug. Ook zijn de leuningen op de juiste hoogte zodat je als rolstoeler van de omgeving kan genieten of deze goed kan vastpakken.
Toegankelijke paviljoens: De paviljoens zijn uiteraard toegankelijk. ‘M’, het nieuwe kunstmuseum, heeft een magistrale ronde entree over het water inclusief een geïntegreerde leuning gekregen, zodat je niet zomaar met je rolstoel het water in kan rollen.
Bewegwijzering: Bij het maken van de bewegwijzering is speciaal gelet op contrasterende kleuren en heldere letters. Ook als je zaken wat minder snel begrijpt door je verstandelijke beperking, is dat goed aangegeven. De gastheren en vrouwen zijn getraind om iedereen zich welkom te laten voelen.
Toilets 3.0: In de ruime toiletten kun je als vanzelfsprekend met je rolstoel bij de wastafel komen. En is er de mogelijkheid tot liggend verschonen van kinderen én volwassenen. Deze universele 3.0 toiletunits zijn straks een voorbeeld voor andere expo’s en voor stadscentra van steden.
Show, don’t tell: Alle podia hebben prachtige rolstoelplekken en ruimte voor de begeleiders van mensen met een functiebeperking. Je zou bijna even in een rolstoel willen zitten, want je mag helemaal vooraan zitten bij de spektakels. In een theatervoorstelling in het bos Utopia worden rolstoelende kinderen onderdeel van het verhaal. Je zintuigen worden zoveel mogelijk aangesproken en er zijn audiopalen met verhalen op diverse hoogtes.
Website: Op de Floriade website is een pagina met uitgebreide informatie voor mensen met een functiebeperking. De website is geschikt gemaakt voor mensen die slechter zien of slechter horen.
Lees ook de vorige column van Marcel: ‘De ballen gaan niet harder dan haar elektrische rolstoel’