Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenschapsfonds wil sociale werkvoorziening

Het uitgangspunt voor Het Gemeenschapsfonds Zwolle (HGZ) is bekend: een sociale werkvoorziening waarin burgers en bedrijven samenwerken in een leer- en werkbedrijf. HGZ is een experiment waarbij onderzocht wordt of filantropie de bezuinigingen op sociaal beleid van een gemeente kan opvangen.
Gemeenschapsfonds wil sociale werkvoorziening

Lees hier meer blogs van Jillis Kors >>

Er wordt onderzocht wordt of de lokale overheid kan participeren in ideeën en initiatieven uit de lokale gemeenschap in plaats van andersom. Na bekendmaking van het uitgangspunt is een begin gemaakt met het uitwerken van drie scenario’s om te kunnen testen of het idee levensvatbaar is. Voor het eerste scenario is 1,5 miljoen euro nodig (exclusief operationele kosten).

Om te begrijpen hoe burgers en bedrijven betrokken raken op onderwerp en financiering zijn uiteenlopende fondsen in Nederland en omringende landen bezocht. Deze fondsen hadden een afwijkende gemene deler: de overheid is niet actief betrokken, burgers iets meer en bedrijven nog meer, maar op korte termijn projecten. HGZ wil de overheid juist wel actief betrekken en burgers en bedrijven leidend laten zijn in lange termijn overeenkomsten.

De bezochte fondsen lieten wel iets interessants zien: volume speelt een grote rol. Voor de sociale werkvoorziening en 1,5 miljoen euro betekent dat bijvoorbeeld duizend bedrijven in de lokale gemeenschap elk 1500 euro bijdragen om zo samen sociale werkvoorziening te realiseren. De eerste vraag is of zoveel bedrijven een aandeel willen nemen. Tweede vraag is wat hun eis voor rendement op investering zal zijn (het venture deel van het filantropiemodel). Derde vraag is wat burgers kunnen en willen bijdragen.

Elders zag ik dat bedrijven het dubbele geven als producten waarin geïnvesteerd wordt aanspreken, helder en nuttig zijn. Hierover werd in gesprekken met Nederlandse ervaringsdeskundigen iets interessants gezegd: ‘een sociale werkvoorziening beneemt mensen de adem, een fonds van burgers en bedrijven kan zuurstof geven. HGZ zal een helder en nuttig product moeten zijn dat medewerkers van de werkvoorziening insluit en niet wederom uitsluit’. De bestaande werkvoorziening zal echter niet worden uitgesloten, want het zal over de breedte toch niet zó slecht gaan? Of toch wel…

Jillis Kors, (Groningen, 1974), opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie, is senior adviseur maatschappelijke en sociale ontwikkelingen en voorzitter van het SROI netwerk voor Nederland en Vlaanderen. Volg Jillis op Twitter via @Jilliskors >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.