Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Heldere perspectieven

Het begon allemaal zo mooi dit voorjaar met het regeerakkoord van Balkenende IV, ‘Samen werken, samen leven’. Het kabinet had heldere plannen: het offensief in de ‘prachtwijken’, de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) die de verkokering in de jeugdzorg zouden doorbreken, het Deltaplan Inburgering en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die werk zou maken van participatie in de buurt.
Heldere perspectieven

Inmiddels zijn we een half jaar verder en lijken de heldere kabinetsdoelen verdwenen in de mist van de Haagse incidentenpolitiek. De prachtwijken leken er lang niet te komen omdat woningcorporaties weigerden mee te doen aan het ‘rondpompen’ van geld dat minister van Financiën Wouter Bos van de sociale verhuurders claimde. De ontkokering van de jeugdzorg is ondanks de invoering van de Centra voor Jeugd en Gezin nog lang niet gerealiseerd.
De ministers Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken) verschillen van mening over het uit huis plaatsen van problematische kinderen en mogelijke sancties tegen hun ouders. En inmiddels dreigen de PvdA-bewindslieden zelfs met een kabinetscrisis rond de door minister Donner (Sociale Zaken) voorgenomen versoepeling van het ontslagrecht.
En de Wet maatschappelijke ondersteuning? De wet die als participatiewet was bedoeld is omstreden geraakt vanwege de gevolgen van de gemeentelijke aanbestedingen voor de thuiszorg. ‘Gedwongen ontslagen zijn soms niet zo rampzalig’, zegt nota bene PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker in een interview in deze editie van Zorg + Welzijn.
Ook zegt ze: ‘De vraag is of we een samenleving willen waarin alles door de overheid wordt geregeld. Ik leef liever in een buurt met sociale netwerken dan dat ik dagelijks vijf professionals aan mijn bed krijg.’ Wat een opvallend liberaal standpunt voor een sociaal-democratische politica! Bussemaker lijkt daarmee de verzorgingsstaat impliciet te verwijzen naar ‘de mestvaalt’ van de geschiedenis. Vraag blijft dan wel: wie moet die sociale netwerken in de buurten dan eigenlijk organiseren?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.