De vorige keer blogde Marcel over hoe zijn dochter met een bouwlift op haar stageplek komt >>
Omdat onze dochter ook in een elektrische rolstoel zit, heb ik ze natuurlijk begeleid waar ik kon. En ik was niet de enige. Heel veel mensen werden ambassadeur of ondersteunde deze enthousiaste club jongeren die de wereld toegankelijk willen maken. Van Youp van ’t Hek tot singer/songwriter Joeri Lentjes.
Afgelopen week hebben we via twitter met de hashtag #jekomternietin vele duizenden voorbeelden opgehaald waar toegankelijkheid een belemmering opleverde. Al die tweets zijn gebundeld (honderden pagina’s) en samen met de verhalen van deze club jongeren verspreid. De politiek was er van onder de indruk blijkens de diverse quotes in de Tweede Kamer en de aandacht van de diverse media, en radio en televisie.
Een paar voorbeelden van de tweetactie:
Examen doen, graag, maar #jekomternietin collegezaal
Met je rolstoel in de Nieuwe Wildernis #dierentuin Amersfoort #jekomternietin
Stemmen in een stembureau in je buurt #jekomternietin
Naar de Eerste Kamer? #jekomternietin
Ik dacht dat Nederland een Walhalla was voor gehandicapten #jekomternietin
Niet met de stadsbus mee kunnen #jekomternietin
Drie van de vier NS-stations zijn ontoegankelijk #jekomternietin
De actie heeft er mede voor gezorgd dat de politiek is gaan kantelen en uiteindelijk de meerderheid van de Tweede Kamer voor toegankelijkheid van bijvoorbeeld winkels, openbaar vervoer, scholen als norm heeft gekozen. Vanaf 2017 zal elke organisatie moeten gaan werken aan de toegankelijkheid van hun bedrijf. Voor mensen in een rolstoel is afgelopen week als een bevrijding geweest. Nooit meer voor een gesloten deur staan. Geen apartheid meer.
Met de club ‘Wij Staan Op! hebben we een feestje gevierd en taart gegeten. Hou die club in de gaten. Ze zijn goed. Ze zijn positief en verfrissend. Ze zijn onze toekomst.