Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Koude handen, warm hart

De acceptatie van homoseksualiteit in Nederland is groot. En toch. De cijfers in het onlangs verschenen onderzoeksrapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn minder rooskleurig naarmate het dichterbij komt. Zo vindt 94 procent dat homoseksuelen het leven moeten leiden dat zij willen. En als de docent van hun kind lesbisch of homo is, heeft 86 procent daar geen bezwaar tegen. Gaat het om een eigen dochter of zoon, dan vindt slechts 77 procent dat oké.
'Je pakt de hand van je geliefde
'Je pakt de hand van je geliefde

Stel je voor: het is een mooie zomerdag. De vogels fluiten. De mensen genieten van zon op terrasjes en je loopt met je geliefde over straat. Je pakt de hand van je geliefde, maar deze trekt ‘m terug. ‘Ik durf niet.’ Wat gebeurt hier? Voor veel geliefden van hetzelfde geslacht is het hand in hand lopen niet vanzelfsprekend, het is een weloverwogen keuze. Een keuze die is gebaseerd op angst voor negatieve reacties.

 

De SCP-cijfers laten zien dat de acceptatie ook in Nederland nog niet voltooid is. Oké, als we ons land vergelijken met andere Europese landen, dan loopt Nederland voorop in de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Maar zodra het dichterbij komt, blijken toch veel Nederlanders bezwaren of bedenkingen te hebben. Ik vind dat ook deze laatste hindernissen op de weg naar acceptatie genomen moeten worden. Door het erover te hebben, thuis en op school. En door mensen hetzelfde te gunnen als wat de meerderheid vanzelfsprekend vindt.

 

Mijn droom is dat het de gewoonste zaak van de wereld is dat vrouwen hand in hand lopen met hun vriendin of echtgenote. Dat dit net zo gewoon is als vrouwen die hand in hand lopen met hun vriend of echtgenoot. Dan hoef je dus nooit meer na te denken over zoiets vanzelfsprekends als de hand van je vriendin vastpakken op een mooie zomerdag.

 

Juul van Hoof is senior adviseur Emancipatie en Inclusie bij MOVISIE.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.