Vorige keer blogde Lennart Pilon over het succes vieren met vrijwilligers>>
Er wordt meer en meer ingezet op steun van vrijwilligers. En tegelijkertijd wordt er bezuinigd. Veel welzijnsorganisaties hebben dit jaar minder mensen op de loonlijst dan vorig jaar, en het jaar daarvoor. Soms worden taken door vrijwilligers overgenomen. Au. Of terecht? Zijn die vrijwilligers een bedreiging voor jou en je organisatie, of geven ze een waarde die een betaalde kracht niet kan geven en kan je ze liefdevol omarmen?
Er wordt meer en meer ingezet op steun van vrijwilligers. Maar hoe zit het eigenlijk met de steun aan die vrijwilligers? Ook daar zie ik bezuinigingen. Geen kerstpakket meer maar een kaartje. Geen verjaardagskaart meer in de bus maar een e-mail. Geen feestjes meer, of een stuk minder vaak. Bezuinigen op vrijwilligers is het domste dat je kan doen. Het is korte termijn-denken, net als in je broek plassen: even lekker warm, en daarna gaat het schrijnen. Meteen mee ophouden dus.
En als je een feestje geeft, geef dan een goed feestje. Regel een leuke locatie, leuke aankleding en leuke mensen. En natuurlijk een fatsoenlijke catering. Dat hoeft echt niet met Moët & Chandon, maar niemand komt op een feestje met goedkope, droge brie en huismerk-cola. Handig trucje als je een feestje geeft voor je vrijwilligers: zou je het zelf leuk vinden om op dit feest te komen?
Er wordt meer en meer ingezet op steun van vrijwilligers. Mijn voorspelling: de komende jaren ontstaat er een gevecht om vrijwilligers. De vraag is groot, de concurrentie wordt hevig. Heel belangrijk dus om je waardering te laten zien. In woord, en in daad. Mijn tip: zorg dat je je vrijwilligers nu al aan je verbindt. Liefde tonen dus, want dat verbindt het beste.