Een licht verstandelijk gehandicapte jongere heeft een IQ tussen de 50 en 85, vaak gecombineerd met een ontwikkelingsstoornis en problemen in het sociaal aanpassingsvermogen. LVG-jongeren blijken de laatste jaren in het jeugdstrafrecht oververtegenwoordigd. Ze zijn bijvoorbeeld te vinden onder hangjongeren die overlast veroorzaken in Amsterdam. Op het Columbusplein in Amsterdam, de Baarsjes, zorgen met name vijf multiprobleemgezinnen voor overlast. Het blijkt dat bij drie van die vijf gezinnen sommige jongeren een lichte verstandelijke beperking hebben. Van 80 gescande veelplegers uit de top 600 van criminele jongeren in Amsterdam heeft maar liefst 40 procent zo’n beperking (anderen schatten dat percentage zelfs hoger).
Socioloog Teeuwen pleit ervoor dat LVG-jongeren verplicht worden begeleid en passende ondersteuning krijgen. Menigeen zal daarbij verzuchten: ja, maar waar moet het geld vandaan komen om al die begeleiders en ondersteuners te betalen? Echter, als geld de reden is, moet juist geïnvesteerd worden. Want los van de morele plicht om kwetsbare mensen zo goed mogelijk te helpen, betekent nu niet ingrijpen dat de kosten op de lange termijn ver boven die eerste besparing zullen torenen.
In dat verband is het maar gelukkig dat de bezuiniging van € 300 miljoen op het passend onderwijs voorlopig is afgeblazen. Het zou direct hebben betekend dat een grote groep LVG-jongeren (die nu speciaal onderwijs volgt) in het gewone onderwijs zal terechtkomen. Die kinderen zullen daar niet aarden en vervolgens al snel thuis en op straat belanden – en/of in een sociaal isolement. Met geen ander toekomstperspectief danlevenslang een uitkering, een groter beroep moeten doen op zorg- en welzijnsinstellingen en een verhoogd risico om in de criminaliteit te geraken.
Het is nu maar te hopen dat een nieuw Kabinet niet besluit om de bezuiniging gefaseerd toch in te voeren. Het zal immers slechts betekenen dat ook de problemen en de daarmee gepaarde kosten zich gefaseerd zullen stapelen.